2024. Július 24. szerda
A svéd Uppsalai Egyetem friss kutatása szerint minél izgalmasabb egy tévéműsor, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy nassolgatni kezdünk. Az unalmas műsorok ugyanakkor 52 százalékkal növelik annak esélyét, hogy magas kalóriatartalmú ételhez nyúlunk.

A kutatók tizennyolc nő tévénézési és étkezési szokásait vették alapul, miközben több, különféle típusú tévéműsort nézettek végig velük. Volt, hogy az egyik legnépszerűbb, legizgalmasabb svéd tévésorozatot kellett megnézniük, majd „unalmas”, száraz művészeti elemzéseket kellett figyelemmel kísérniük. A kontrollcsoportnak közben egy szintén „unalmasnak” kikiáltott szöveget kellett olvasniuk a Svédországban fellelhető rovarokról.

Az eredmény a többséget nem lepte meg: az unalmas tevékenységet végző nők többször is – 52 százalékkal gyakrabban, mint a többiek – nassoltak, míg az izgalmas tévéműsort követő társaik egyáltalán nem nyúltak a hizlaló finomságokhoz. Sőt, a következő étkezés során választott étrend is egészségesnek bizonyult: a csipszek és  csokoládé helyett a zöldségeket és a gyümölcsöket választották a nők. További érdekesség, hogy összesen 35 százalékkal ettek kevesebbet az „izgalmas” tévéműsort követő nők, mint azok, akik a svéd rovarokról olvashattak. „Ha unalmas tevékenységet végzünk, általában többet eszünk, hogy lefoglaljuk magunkat, ezzel mintegy kompenzálunk” – fejtette ki Aner Tal, a Cornell Egyetem dietetikus professzora.


Forrás: Medipress
2014. 07. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés