2024. Július 22. hétfő
A fogyás számít az egyik leggyakoribb újévi fogadalomnak, mégis minden évben csupán az emberek alig 20 százaléka képes leadni a súlyfelesleget és megtartani a súlyát, állítják amerikai kutatók, akik szerint ennek hátterében négy fő tényező áll.

Az amerikaiak közel kétharmada állítja magáról, hogy az egészsége érdekében valamilyen speciális diétát követ, de mégis nagyon kevesen képesek valóban lefogyni. Dr. Jessica Bartfield, a Loyola Egyetem Gottlieb kórházának táplálkozási szakértője szerint a hatásos fogyókúrázás sok tekintetben hasonlít a hangszeres zenéléshez: mindkettő sok gyakorlást és megfelelő instrukciókat igényel. „Eleinte sokszor melléütünk, hamis hangokat produkálunk, de a gyakorlás révén egyre könnyebben megy, és egyre sikeresebbé válunk”, mondta el.

fogyás

Bartfield és kutatótársai négy pontba szedték a legfőbb okokat, amik miatt igazán nehéz megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Az elfogyasztott kalóriák számának alulbecslése
Az emberek többsége, még a táplálkozási szakértők is hajlamosak alulbecsülni a napi kalóriabevitelt. Ezen sokat segíthet, ha napközben minden elfogyasztott ételt felírunk, még azt is, amit éppen csak megkóstoltunk, illetve ne felejtsük el feljegyezni az innivalókat sem. Az otthonunkon kívül elfogyasztott ételeket általában nagyobb adagok, és energiában is gazdagabbak, ezért érdemes olyan helyekre járni, ahol feltüntetik az ételek kalóriatartalmát.

A testmozgás és az elégetett kalóriák túlbecslése
Általában körülbelül napi 500 kalória elégetésére van szükség heti fél kilogramm leadásához. Ezt a mennyiséget nagyon nehéz csak testedzéssel elérni, ez ugyanis nagyjából 60 percnyi intenzív mozgást jelent, ezért érdemes a napközbeni aktivitást növelni. Fontos, hogy a több mozgás ne vezessen több étel elfogyasztásához.

Az étkezések rossz időzítése
A szervezettnek egyenletes glükózszintre van szüksége az optimális energia fenntartásához, hogy az anyagcsere ne lassuljon le. Érdemes az ébredést követő első órában reggelizni, majd 3-4 órával később egy egészséges ebédnek kell következnie. Az anyagcsere fenntartása érdekében érdemes odafigyelni, hogy ne teljen el 5 óránál hosszabb idő evés nélkül.

Kevés alvás
Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy akik éjszakánként 6 óránál kevesebbet alszanak, azoknak általában magasabb a grelinszintjük. A grelin az étvágyért és a magas szénhidráttartalmú ételek megkívánásáért felelős hormon. A kevés alvás továbbá megnöveli a kortizol szintjét is, amely egy olyan stresszhormon, amelynek megnövekedett szintje súlygyarapodáshoz vezethet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés