2024. Július 18. csütörtök
Kanadai orvosok új, meglepő eszközt találtak a tompalátás kezelésére: a Tetris nevű videojátékot.

A McGill Egyetem tudósai felfedezték, hogy a népszerű puzzlejáték együttes munkára ösztönözheti a bal és a jobb szemet. Egy 18 felnőtt részvételével készült kisebb kutatás során a Tetrissel való játék hatékonyabbnak bizonyult a tompalátás kezelésében, mint a hagyományos kezelési módszer, amelynek során az erősebb szemet leragasztják, hogy a gyengébb keményebben dolgozhasson. A tudósok most gyerekeken is ki akarják próbálni a módszert.

A betegség, orvosi nevén az amblyopia minden ötvenedik gyerek esetében okoz problémát. A tompalátás, ami gyakran kancsalsággal is együtt jár, akkor alakul ki, ha az egyik szem látóképessége nem fejlődik megfelelően. Kezelés nélkül a tompalátás maradandó károsodást okozhat a gyengébb szemben, ezért az orvosok igyekeznek minél hamarabb felismerni a betegséget. A hagyományos kezelés általában a gyengébb szem letakarásából áll, így a beteg kénytelen azt a szemét használni, ami így megerősödik. A szemtakaró tapaszt általában több hónapig kell viselni, ami sok kellemetlenséget okozhat gyerekkorban.

Dr. Robert Hess és kollegái ezért elhatározták, új módszert próbálnak ki a betegség kezelésére: 9 tompalátó beteget megkértek, hogy két héten keresztül naponta egy órát játszanak a Tetris nevű videojátékkal, miközben egy direkt a számukra készült szemüveget viselnek. A speciális szemüvegben a játékosok egyik szemükkel csak a zuhanó, a másikkal pedig az alul felgyűlt kockákat láthatták. A kontrollcsoportban lévő másik 9 páciensnek ugyanúgy Tetriseznie kellett, de ők a szemüveg viselése során a gyenge szemüket is le kellett, hogy takarják. A vizsgálati eredményekből kiderült, hogy a mindkét szemüket használók látása sokkal nagyobb mértékben javult a kísérlet végére, mint a kontrollcsoportban lévőké.

Dr. Hess szerint ez a módszer kiváló alternatívája lehet a hagyományos kezelésnek, főleg felnőttek esetében, akiknél a szem letakarása általában nem vezet eredményre. A tudósok szerint más videojátékokkal is hatásos lehet a módszer, nem csak a Tetrisszel. "Amíg a két szem együttesen dolgozik, a látás is javulni fog" - magyarázta Dr. Hess. "Kutatásaink alapján úgy tűnik, a tompalátás valójában nem csak az egyik szem betegsége, hanem mindkettőé, az erősebb szem letakarása pedig inkább ront a másik szem állapotán. Az együttes munka javítja a szemek plaszticitását és hozzásegíti a gyengébb szemet, hogy újra megtanuljon látni." A kutatásról részletesebben a Current Biology folyóiratban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress
2013. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés