2024. Július 24. szerda

Recept mellrák ellen

szoptatás, mellrák
1 . oldal
A szoptatás nem csak a babát védi meg az esetleges betegségektől, de ha egy nő élete során összesen egy éven át szoptat, 4,8 százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

A mellrák minden kilencedik nőnél alakul ki élete folyamán, ezért az átlagos kockázatcsökkenés mintegy 0,5 százalékos – derült ki Rachel Thompson, a Rákkutatási Világalap (World Cancer Research Fund) munkatársának most közzétett tanulmányából, melyben 7000 korábbi kutatást elemzett.

szoptatás, mellrák

A kutatások szerint a szoptatás csökkenti némely, rákkal összefüggő hormon szintjét az anya szervezetében, csökkentve ezáltal a betegség kockázatát. Úgy találták, hogy a szoptatás végén az anya szervezete megszabadul minden olyan mellben lévő sejttől, amelyben károsodott DNS lehet. A szoptatás előnyös a gyerekek számára is: kisebb arányban válnak túlsúlyossá, allergiássá és számos fertőzés ellen védettebbek lesznek az anyatejen nevelkedő babák.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint Nagy-Britanniában csak a nők negyede tudott arról, hogy a szoptatás bizonyos védelmet nyújt a mellrák ellen. Az anyák háromnegyede elkezdi a szoptatást, ám a csecsemő féléves korában már csupán 22 százalékuk szoptat.

„Szeretnénk, ha átmenne az üzenet, hogy a szoptatás pozitív a nő számára, mellyel csökkentheti a mellrák kockázatát” – mondta Rachel Thompson. A kutatók azt ajánlják, hogy hat hónapig kizárólag szoptatással táplálják csecsemőjüket az anyák, majd lassan térjenek át kiegészítő táplálékra.


Forrás: MTI
2008. 09. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés