2021. Június 15. kedd
Különösen óvatosnak kell lenni a gyógynövények, illetve az azokat tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazásával a szívgyógyszert szedőknek, különösen az idősebbeknek – figyelmeztetnek amerikai kutatók.

A gyógynövények egy része megváltoztatja: erősíti vagy gyengíti a szívgyógyszerek hatását, ez pedig akár súlyos ritmuszavart vagy vérzést is okozhat – olvasható a Journal of the American College of Cardiology című szakfolyóiratban.

szívgyógyszer, gyógynövények

A gyógynövények és gyógyszerek keverése különösen veszélyes lehet az idősebbeknél, akik jellemzően többféle szert szednek különböző betegségekre, és akiknél egyébként is nagyobb a vérzés kockázata. A kutatók szerint az szívgyógyszereket szedők számára az orbáncfű, a ginko biloba, a fokhagyma alkalmazása, de még a grépfrútlé fogyasztása is rizikós lehet.

A gyógynövénytermékek alkalmazása sokaknak ad hamis biztonságérzet „természetes” voltuk miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek minden esetben biztonságosak is – a mondta el Arshad, az arizonai Mayo Klinika kardiológusa. Sok páciens nem is gondol arra, hogy az általa használt gyógynövényekről is beszámoljon orvosának – aki ezekre nem is kérdez rá –, holott a kezelés előírásánál ez fontos lehet.

Jahangir elmondta, hogy 15 millió amerikai használ gyógynövényeket, ami indokolttá teszi, hogy az orvosok és pácienseik is több ismerettel rendelkezzenek együttes hatásukról.


Forrás: MTI
2010. 02. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés