2024. Július 18. csütörtök
A máj és az emésztőrendszer -  A máj és a véralvadás -  A máj és a fehérjék -  A máj méregtelenítő funkciója -  A máj működésének vizsgálata -  A leggyakoribb májbetegségek -  A máj regenerációja
A has jobb-felső negyedében elhelyezkedő máj kulcsfontosságú a szervezet egyensúlyának fenntartásában. Működése összetett és nélkülözhetetlen az élethez. Fontos szerepet játszik a tápanyagok emésztésében, felszívódásában és feldolgozásában, a vércukorszint szabályozásában, illetve a különböző, akár szervezeten belül keletkező, akár a kívülről bevitt anyagok méregtelenítésében. A máj emellett számos olyan anyagot is termel, amelyek létfontosságúak a megfelelő hormonműködéshez, illetve véralvadáshoz.

A máj és az emésztőrendszer

A táplálkozás során felvett tápanyagok felszívódását követően a máj segíti a szénhidrátok, aminosavak, zsírok és vitaminok feldolgozását. A májban nagy mennyiségű szénhidrát raktározódik glikogén formájában, mely biztosítja az étkezések között a megfelelő vércukorszint fenntartását.

A máj termeli az epét is, mely a zsírok emésztését és felszívódását segíti elő a benne található epesavaknak köszönhetően. Az epével választódnak ki továbbá az anyagcsere során képződött káros anyagok, illetve toxinok is.

Máj máriatövis

A máj és a véralvadás

A máj termeli a véralvadáshoz szükséges alvadási faktorokat (köztük például a K-vitamin függő alvadási faktorokat is). Ezen faktorok hiányában a vér alvadás ideje megnő, vagyis a vérvádas folyamata lelassul, ami adott esetben akár vérzékenységhez is vezethet.

A máj és a fehérjék

A máj termeli az albumint és számos szérumfehérjét is, melyek többek között hormonokhoz is kötődnek, és azok szállításában segítenek. Az albumin és az összefehérje csökkent mennyisége felborítja szervezet egyensúlyát, beleértve a hormonhatásokat, az immunvédekezést, valamint a vízháztartást is. Ez utóbbi talaján alakul ki az egyes májbetegségekhez kapcsolódó vizenyő is.

A máj méregtelenítő funkciója

A máj méregtelenítő funkciójával hatástalanítja a káros anyagcseretermékeket, (pl. az ammónia) vagy a kívülről bejutott toxinokat, (pl. az alkohol). Ezen fontos funkció hiányában a sejteket számos ártalom érheti, amelyek a sejtek pusztulását és a szervezet károsodását eredményezi.

A vörösvértestek bomlásából származó bilirubin szabad formában káros a szervezet számára. A májnak köszönhetően viszont a bilirubin is kiválasztódik, és a széklet útján távozik a szervezetből.

A máj működésének vizsgálata

A vérvétel által nyert vénás vérből számos máj működését jellemző paraméter vizsgálatára nyílik lehetőség.

Abban az esetben érdemes elvégezni ezt a vizsgálatot, ha felmerül májkárosodás veszélye, alkoholbetegség, májkárosító gyógyszerek használata, hepatitis vírusfertőzés vagy családi halmozódást mutató májbetegség.

A leggyakoribb májbetegségek

A máj leggyakoribb betegségei a következők:

• túlzott alkoholfogyasztás talaján létrejövő májzsugor;

• túlsúly, illetve az ennek következtében a májban felszaporodó zsír okozta nem alkoholos eredetű zsírmáj;

• vírusos fertőzés talaján létrejövő májgyulladás;

• máj elsődleges vagy áttétes daganatai;

• haemochromatosis következtében a májban kialakuló túlzott vaslerakódás;

• egyes immunbetegségek hatására károsodó epeutak.

A máj regenerációja

A máj hatalmas funkcionális tartalékkal rendelkezik, ezért a máj 60%-ának eltávolítása egészséges emberben mindössze enyhe, átmeneti zavart okozhat. Éppen ezért sok esetben a májkárosodás és ennek következtében a máj működésében bekövetkező romlás igen későn, már csak súlyos állapotban okoz tüneteket.

Hogyan erősíthetjük a máj méregtelenítő funkcióját?

Figyelmükbe ajánljuk a 35 éve működő Gyógyfű Kft. méregtelenítő teáit. A gyógyteák a legmagasabb minőségű GMP rendszerben készülnek, a természet tiszta erejét kínálják Önnek.

A Gyógyfű DETOX REX gyógyteája hatóanyagainak köszönhetően jelentős méregtelenítő hatással bír.

A gyógytea a máj, mint a méregtelenítésben fontos szerepet játszó szervünk védelmére szolgál, annak működését támogatja.

Az összetevők többirányú, sokoldalú gyógyhatással rendelkeznek. Többek között antidiabetikus, tumorellenes, gyulladásgátló, antioxidáns hatást ismertet a szakirodalom.

 

Javasolt fogyasztási mennyiség: 3-4 csészével napközben.

Megnézem a magas minőségű DETOX REX  teát a Gyógyfűtől>>

A felhasznált gyógynövények hivatalos drogként találhatók az Európai Gyógyszerkönyvben. A legnagyobb arányban alkalmazott máriatövis a mediterrán régióban az ókor óta ismert és használatos máj-, lép- és epebetegségek kezelésére. A citromfű májfunkciót támogató szerepét az újabb kutatások tárták fel.

Detox rex gyógytea

Az összetevők hatásai:

Máriatövismag:

A máj kötőszövet-gyarapodással, majd zsugorodással járó betegségében (cirrhosis hepatitis atrophica) túlzott, rendszeres szeszesital-fogyasztás, egyes vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodások, zsírmáj kezelésére javallják.

Citromfű:

" A népi gyógyászatban a citromfüvet teakeverékek kedvelt alkotórészeként számos betegségre használják. Görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt rossz közérzet, gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak kezelésére alkalmazzák.

 

Szponzorált tartalom 

 


2022. 09. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés