A máj és az emésztőrendszer
A táplálkozás során felvett tápanyagok felszívódását követően a máj segíti a szénhidrátok, aminosavak, zsírok és vitaminok feldolgozását. A májban nagy mennyiségű szénhidrát raktározódik glikogén formájában, mely biztosítja az étkezések között a megfelelő vércukorszint fenntartását.
A máj termeli az epét is, mely a zsírok emésztését és felszívódását segíti elő a benne található epesavaknak köszönhetően. Az epével választódnak ki továbbá az anyagcsere során képződött káros anyagok, illetve toxinok is.
A máj és a véralvadás
A máj termeli a véralvadáshoz szükséges alvadási faktorokat (köztük például a K-vitamin függő alvadási faktorokat is). Ezen faktorok hiányában a vér alvadás ideje megnő, vagyis a vérvádas folyamata lelassul, ami adott esetben akár vérzékenységhez is vezethet.
A máj és a fehérjék
A máj termeli az albumint és számos szérumfehérjét is, melyek többek között hormonokhoz is kötődnek, és azok szállításában segítenek. Az albumin és az összefehérje csökkent mennyisége felborítja szervezet egyensúlyát, beleértve a hormonhatásokat, az immunvédekezést, valamint a vízháztartást is. Ez utóbbi talaján alakul ki az egyes májbetegségekhez kapcsolódó vizenyő is.
A máj méregtelenítő funkciója
A máj méregtelenítő funkciójával hatástalanítja a káros anyagcseretermékeket, (pl. az ammónia) vagy a kívülről bejutott toxinokat, (pl. az alkohol). Ezen fontos funkció hiányában a sejteket számos ártalom érheti, amelyek a sejtek pusztulását és a szervezet károsodását eredményezi.
A vörösvértestek bomlásából származó bilirubin szabad formában káros a szervezet számára. A májnak köszönhetően viszont a bilirubin is kiválasztódik, és a széklet útján távozik a szervezetből.
A máj működésének vizsgálata
A vérvétel által nyert vénás vérből számos máj működését jellemző paraméter vizsgálatára nyílik lehetőség.
Abban az esetben érdemes elvégezni ezt a vizsgálatot, ha felmerül májkárosodás veszélye, alkoholbetegség, májkárosító gyógyszerek használata, hepatitis vírusfertőzés vagy családi halmozódást mutató májbetegség.
A leggyakoribb májbetegségek
A máj leggyakoribb betegségei a következők:
• túlzott alkoholfogyasztás talaján létrejövő májzsugor;
• túlsúly, illetve az ennek következtében a májban felszaporodó zsír okozta nem alkoholos eredetű zsírmáj;
• vírusos fertőzés talaján létrejövő májgyulladás;
• máj elsődleges vagy áttétes daganatai;
• haemochromatosis következtében a májban kialakuló túlzott vaslerakódás;
• egyes immunbetegségek hatására károsodó epeutak.
A máj regenerációja
A máj hatalmas funkcionális tartalékkal rendelkezik, ezért a máj 60%-ának eltávolítása egészséges emberben mindössze enyhe, átmeneti zavart okozhat. Éppen ezért sok esetben a májkárosodás és ennek következtében a máj működésében bekövetkező romlás igen későn, már csak súlyos állapotban okoz tüneteket.
Hogyan erősíthetjük a máj méregtelenítő funkcióját?
Figyelmükbe ajánljuk a 35 éve működő Gyógyfű Kft. méregtelenítő teáit. A gyógyteák a legmagasabb minőségű GMP rendszerben készülnek, a természet tiszta erejét kínálják Önnek.
A Gyógyfű DETOX REX gyógyteája hatóanyagainak köszönhetően jelentős méregtelenítő hatással bír.
A gyógytea a máj, mint a méregtelenítésben fontos szerepet játszó szervünk védelmére szolgál, annak működését támogatja.
Az összetevők többirányú, sokoldalú gyógyhatással rendelkeznek. Többek között antidiabetikus, tumorellenes, gyulladásgátló, antioxidáns hatást ismertet a szakirodalom.
Javasolt fogyasztási mennyiség: 3-4 csészével napközben.
Megnézem a magas minőségű DETOX REX teát a Gyógyfűtől>>
A felhasznált gyógynövények hivatalos drogként találhatók az Európai Gyógyszerkönyvben. A legnagyobb arányban alkalmazott máriatövis a mediterrán régióban az ókor óta ismert és használatos máj-, lép- és epebetegségek kezelésére. A citromfű májfunkciót támogató szerepét az újabb kutatások tárták fel.
Az összetevők hatásai:
Máriatövismag:
A máj kötőszövet-gyarapodással, majd zsugorodással járó betegségében (cirrhosis hepatitis atrophica) túlzott, rendszeres szeszesital-fogyasztás, egyes vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodások, zsírmáj kezelésére javallják.
Citromfű:
" A népi gyógyászatban a citromfüvet teakeverékek kedvelt alkotórészeként számos betegségre használják. Görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt rossz közérzet, gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak kezelésére alkalmazzák.
Szponzorált tartalom