2021. Augusztus 03. kedd
Egy amerikai pszichiáter szerint nemcsak, hogy nem létezik szerelem első látásra, de az ebbe vetett hit lehet a felelős a boldogtalan kapcsolatok és rossz házasságok nagy részéért.

Gordon Livingston szerint ostobaság azt hinni, hogy megtaláltuk az igazit csupán egy lopott pillantás, vagy félmosoly alapján. „Képtelenség ezt megítélni addig, amíg meg nem ismerjük az illetőt – nyilatkozta Livingston. Természetesen az első találkozás során kialakulhat valamilyen vonzalom a felek között, de ezek a kémiai ingerek gyakran becsapnak minket.”

szerelem, párkapcsolat

Livingston állítása szerint a társadalom általánosan elfogadott szépség modelljeinek igyekeznek megfelelni az emberek, ez pedig megnehezítheti az objektív párválasztást. „A szép külső gyakran megtévesztő lehet, és a belső tulajdonságok nem mindig, vagy csak túl későn kerülnek megismerésre. Ezért lehet manapság annyi rossz házasság és megromlott kapcsolat.”

'Hogyan Szeressünk?' című könyvében Livingston megpróbálja megfejteni a hosszú távú boldog kapcsolatok titkát, ami szerinte az, hogy megtaláljuk azt az embert, aki a 10 'alapvető erény' legtöbbjét birtokolja. Ezek: kedvesség, optimizmus, bátorság, hűség, tolerancia, alkalmazkodóképesség, szépség, humor, őszinteség, intelligencia.

„Fontos, hogy a hozzánk illő embert válasszuk, és ne később kezdjük megoldani a különbözőségből fakadó problémákat. Sokak szerint a különbségek alkalmazkodóképességgel és szeretettel elsimíthatók, ez azonban mind megelőzhető, ha olyan embert választunk társnak, aki hozzánk hasonlóan gondolkodik.

„Az emberek persze képesek változtatni viselkedésükön, de az igazság az, hogy személyiségünk a 20-as éveink elejétől kezdve viszonylag stabil, ezért senkitől nem várhatunk óriási változásokat.” A szerző szerint a szerelem tudatos kell hogy legyen, „hiszen ha nem az, akkor nem több egy egyszerű kémiai reakciónál. Tudatossággal sok későbbi problémát megspórolhatunk magunknak és partnereinknek is.”


Forrás: Medipress
2009. 06. 24. (Aktualizálva - 2012. 08. 01.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés