2024. Május 23. csütörtök

Szülés

újszülött, baba
A gyermek életének első 4 hetes élettani szakasza az újszülöttkor. Nagyon jellegzetes vonások és jelenségek kísérik ezt az időszakot, míg a határt fokozatosan átlépve az újszülött babából csecsemő lesz.
BŐVEBBEN


koraszülött csecsemő

A 36. hétnél korábban született gyermekek koraszülöttnek számítanak, és mivel sok szervük még nem készült fel a méhen kívüli életre, fokozott gondoskodást igényelnek. A koraszülött azonban az első élethónapokban fokozatosan „ledolgozza hátrányát".


BŐVEBBEN


koraszülés, gombák, magzatvíz
Egy teljesen új módszer segítségével a Stanford Egyetem kutatói megállapították, hogy a magzatvízben található gombák és baktériumok koraszülést eredményezhetnek.
BŐVEBBEN


A legtöbb szülő számára gyermekük köldökzsinórjának elvágása csupán egy rövid pillanat, ám egyre több család dönt úgy, hogy ezt a rövid időt megpróbálják egyre hosszabbra nyújtani, és mintegy a családtagok közötti kötődés erősítéseként, nem elvágják, hanem elégetik a köldökzsinórt.
BŐVEBBEN


Anya gyermekével
Azok a kismamák, akik az átlagnál jóval nagyobb súlyú csecsemőnek adnak életet, akár több mint kétszeres emlőrák-kockázattal is számolhatnak – állítják a Texasi Egyetem orvosai.
BŐVEBBEN


császármetszés
A császármetszés a leggyakrabban végzett műtétes beavatkozás a fejlett országokban az ezredforduló óta, problematikája, arányának emelkedése világszerte foglalkoztatja a szakmai és laikus közvéleményt egyaránt.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés