Az aghonibora elnevezésű hibrid termése olyan lágy, hogy elegendő mindössze vízbe áztatni egy fél órára fogyasztás előtt. „Ez azért lehetséges, mert a szemek amilóztartalma nagyon alacsony” – írják közleményükben a rizst kifejlesztő Központi Rizskutató Intézet munkatársai.
Az amilóz összetett szénhidrát, a keményítő egyik összetevője, ettől válnak keménnyé a gabonamagvak.
Az új variáns kidolgozása két évet vett igénybe. Alapját a komal szaul elnevezésű, alapvetően lágyszemű rizs adta, amelyet főként az észak-indiai Asszám államban termesztenek. Az agronómusok szerint a fajta más államokban is termeszthető.
Az új rizsfajta kifejlesztői szerint környezetbarát, hiszen nincsen szükség semmiféle energiára ahhoz, hogy fogyaszthatóvá tegyék. Ugyanakkor segíthet az éhezés mértékének csökkentésében is. A szubkontinens gyermekeinek mintegy fele alultáplált.