2024. December 23. hétfő
Indiai kutatók olyan rizsfajta kifejlesztésén dolgoznak, amely főzés nélkül is fogyasztható.

Az aghonibora elnevezésű hibrid termése olyan lágy, hogy elegendő mindössze vízbe áztatni egy fél órára fogyasztás előtt. „Ez azért lehetséges, mert a szemek amilóztartalma nagyon alacsony” – írják közleményükben a rizst kifejlesztő Központi Rizskutató Intézet munkatársai.

rizs

Az amilóz összetett szénhidrát, a keményítő egyik összetevője, ettől válnak keménnyé a gabonamagvak.

Az új variáns kidolgozása két évet vett igénybe. Alapját a komal szaul elnevezésű, alapvetően lágyszemű rizs adta, amelyet főként az észak-indiai Asszám államban termesztenek. Az agronómusok szerint a fajta más államokban is termeszthető.

Az új rizsfajta kifejlesztői szerint környezetbarát, hiszen nincsen szükség semmiféle energiára ahhoz, hogy fogyaszthatóvá tegyék. Ugyanakkor segíthet az éhezés mértékének csökkentésében is. A szubkontinens gyermekeinek mintegy fele alultáplált.


Forrás: MTI
2010. 04. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés