2024. Július 16. kedd
Elképzelhető, hogy a jövőben olyan genetikailag módosított „szuperételek” segítségével kerülhetünk el súlyos betegségeket, mint az a lila paradicsom, amelyet nemrég kísérleteztek ki egyesült királyságbeli kutatók.

A daganatokra hajlamos, lila zöldséggel etetett egerek szignifikánsan hosszabb ideig éltek, mint amelyeket hagyományos táppal etettek, és nem kaptak normál paradicsomot sem – jelentették be Cathie Martin és munkatársai, a John Innes Központ kutatói.

paradicsom, rák, antocianinok

A kutatók vizsgálatuk során az antocianinokra fókuszáltak, melyek bogyós gyümölcsökben, például a szederben és a fekete ribizliben található antioxidánsok, és bizonyítottan csökkentik a rák, a szívbetegségek és egyes idegrendszeri kórképek kockázatát. Az antocianinok termelésére a kutatók az oroszlánszáj virág, vagyis a tátika (Antirrhinum majus) színezését elősegítő gének használatával vették rá a paradicsomokat, melyek a gének hatására lilává változtak.

A kísérletek során azok az egerek, amelyeket genetikai módosítással a daganatok kialakulására hajlamossá tettek, tovább, átlagosan 182 napig éltek a lila paradicsom hatására, míg a normál étrendű egereknél ez 142 nap volt.

Az eredmények alátámasztják azt a feltevést, miszerint jelentősen javíthatunk egészségünkön az étrend egyszerű változtatásával, bár az antocianinok és a génmódosított lila paradicsom embereken történő alkalmazása még messze van. A kutatók elmondása szerint a következő lépés annak megvizsgálása lesz, hogy az antioxidánsok valóban hatással vannak-e a tumorokra és az egészség javítására.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés