2024. Július 24. szerda

Egy amerikai kutatásból kiderült, hogy az emberek többsége fél a ráktól, és úgy véli, hogy nem sokat tehet annak érdekében, hogy elkerülje azt. Bár hasonló felmérés nem készült hazánkban, nincs okunk feltételezni, hogy jelentős különbség mutatkozna e kérdésben. A rák megelőzéséhez mi magunk felerészben, más vélemények szerint akár 2/3 részben is hozzájárulunk, nem vagyunk tehát kiszolgáltatottak!


Szakértők szerint a daganatos betegségek fele (egyes vélemények szerint akár kétharmada) megelőzhető lenne olyan egyszerű életmódrendezéssel, mint például a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, a minél több zöldség vagy gyümölcs fogyasztása.

aggódó nő, rák, félelem

Ha rettegünk a ráktól, a félelem önmagát beteljesítő jóslat is lehet. Az amerikai lakosság jelentős része táplál baljós hiedelmeket a betegséggel kapcsolatban, és mindennek ellenére – vagy éppen emiatt – nem tesz semmit annak érdekében, hogy életmódjának megváltoztatásával elkerülje azt.

Az amerikai Rákkutató Intézet felmérésének adatait elemezve a Wisconsin Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, mit tudnak az emberek a rák megelőzhetőségéről és mit tesznek ezért. Ehhez hasonló felmérésre több mint 2 évtizede nem volt példa.

Jeff Niederdeppe professzor, a kutatás vezetője szerint a végkövetkeztetés az, hogy az emberek félnek a ráktól, de tehetetlennek érzik magukat a betegséggel szemben és ezért szinte semmit sem tesznek ellene.

A felmérésben megkérdezett 6000 fő mintegy fele (47 százaléka) vélekedett úgy, hogy „szinte minden rákot okoz”. 27 százalék értett egyet a „nem sok minden tehetünk azért, hogy elkerüljük a rákot” kijelentéssel, míg 71,5 százalék szerint „annyi javaslat létezik a rák megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, melyiket érdemes betartani”. Utóbbi csoport tagjai általában nem dohányzó emberek voltak.

Azok, akik a fenti kijelentések legalább egyikével azonosulni tudtak, kevesebbet mozogtak és kevesebb zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztottak a többieknél. Mindhárom vélekedés elfogadása összefüggésbe hozható az alacsonyabb iskolai végzettséggel.

A kutatók szerint az utóbbi 20 évben enyhe pozitív irányú fejlődés mutatkozott a „minden rákot okoz” hiedelemmel kapcsolatban. A felmérésből nem derül ki, mennyire felelős a tömegtájékoztatás, a média azért, hogy a rák végzetes, elkerülhetetlen betegségként él a köztudatban.


Forrás: Medipress
2008. 07. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés