2024. Július 24. szerda

Kicsi a valószínűsége annak, hogy a kávézás, a mobiltelefon-használat, vagy a mellimplantátum viselése rákot okozna – derült ki egy új kockázat-rangsoroló módszer eredményeiből, amit egy ausztrál rákspecialista talált ki, megcáfolva ezzel a sokak által elfogadott téveszméket.


A kockázati felmérés eredménye újra megerősíti, hogy a dohányzás, az alkohol, és a sok napozás a vezető rizikófaktorok a rák kialakulásában, ugyanakkor szükségtelennek minősíti az aggodalmakat a mobiltelefonok, dezodorok, mellimplantátumok és a fluoridos ivóvíz tekintetében.

rákos sejt, rák, rizikófaktor

Bernard Stewart , a New South Wales-i Egyetem professzora, a kockázatelemző módszer kitalálója a rizikófaktorokat a következő 5 kategória szerint listázta: bizonyított, valószínű, bizonyítás alatt álló, ismeretlen, valószínűtlen.

Az ő álláspontja szerint a dohányosok és a volt dohányosok vannak a legnagyobb veszélyben, habár a kockázat csökken azoknál, akik már letették a cigarettát.

Az alkoholfogyasztás szintén magas rizikóval bír a rák kialakulását tekintetve, de Stewart szerint nincs olyan alkoholtípus, mely jobban elősegítené a betegség kialakulását, mint a többi.

A klóros víz fogyasztásának és a mobiltelefon használatának kockázati szintje igen alacsony, habár a mobiltelefon huzamosabb ideig való használatának veszélyességét ezidáig nem sikerült pontosan behatárolni.


Forrás: Medipress
2008. 07. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés