
Amerikai kutatók ebéd után három órával rágcsálnivalókat kínáltak a vizsgálatukban résztvevő 18 és 54 év közötti személyeknek, amelyekből kedvük szerint vehettek. Másnap megismételték a kísérletet, ám ekkor ebéd után minden órában 15 percig cukormentes rágógumit kellett rágniuk.

Kiderült, hogy a rágógumizással 40 kalóriával csökkent az energiabevitel. A 115 résztvevő arról számolt be, hogy rágógumizás után nem kívánják az édességet, valamint sokkal energikusabbak és kevésbé álmosak voltak, mint amikor nem rágóznak.
„Hosszú távon a bevitt kalóriamennyiség kismértékű csökkenésének is nagy hatása lehet. A kutatás megerősítette, hogy a rágógumizás segítségével egyszerű, praktikus módon kordában tartható a nassolás, különösen az édességek majszolása, és a rágcsálás iránti vágy is” – mondta el Paula J. Geiselman, a Pennington Orvostudományi Kutatóintézet női egészségi, evéskutató és dohányzásról leszoktató programjának vezetője.
A vizsgálatot a Wrigley rágógumigyártó tudományos intézete szponzorálta.