2024. Július 23. kedd
A cukormentes rágógumik kevésbé hizlalnak, mint cukortartalmú társaik, sőt, még fogyasztanak is, ez azonban komoly veszélyekkel is járhat - figyelmeztet a British Medical Journal folyóirat legfrissebb számában megjelent közlemény.

Egyre több élelmiszer tartalmaz cukor helyett valamilyen édesítőszert, melyek közül az egyik leggyakoribb a szorbitol. A szorbitol azonban lassan szívódik fel a vékonybélből és emiatt hasmenést okozhat. A most megjelent cikk német szerzői két olyan esetről is beszámolnak, melyekben a cukormentes rágógumik túlzott fogyasztása hasmenést és emiatt túlzott fogyást okozott.

cukormentes rágógumi hasmenés fogyás szorbitol

Mindkét beteg krónikus hasmenés, hasi fájdalom és nagymértékű fogyás miatt jelentkezett orvosánál. Bár mindkét esetben igen körültekintő kivizsgálást végeztek, a probléma hátterére mégis a táplálkozási szokások alapos feltárása világított csak rá: mindkét beteg rengeteg cukormentes rágógumit és édesítőszert fogyasztott.

Egy 21 éves nő rágógumifogyasztással naponta 18-20 g szorbitolt juttatott a szervezetébe (egy rágóban kb. 1,25 g található); egy 46 éves férfi pedig naponta 20 cukormentes rágó és 200 g édesítőszer, vagyis összesen napi 30 g szorbitol fogyasztásáról számolt be. Mindkét beteg esetében a szorbitol azonnali megvonása a panaszok megszűnéséhez és a testsúly, valamint a bélműködés rendeződéséhez vezetett.

Az összetevők fogyasztásából származtatható lehetséges mellékhatásokat általában apró betűvel tüntetik fel a terméken, ezért lehet, hogy sok fogyasztó valójában nincs tisztában a fogyasztott szorbitol hasmenést fokozó tulajdonságával.


Forrás: Medipress
2008. 01. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés