2021. Május 06. csütörtök
Az ételt alaposabban és hosszabban megrágó emberek kevesebb kalóriát vesznek magukhoz, állapították meg kínai kutatók, akik összefüggést találtak a rágás, illetve az étvágyat szabályzó hormonok között.

Csaknem 12%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak el azok a kísérleti alanyok, akik negyvenszer rágták meg az ételt a szokásos tizenöt helyett Shuran Wang és munkatársainak vizsgálatában.

rágás, étvágy

A kutatók úgy találták, hogy a hosszabb ideig tartó rágás hatására az étvágyfokozó ghrelin hormon szintje csökkent, miközben az étvágyat csökkentő kolecisztokinin hormon mennyisége emelkedett. Ezek a hormonok a későbbiekben az elhízás elleni terápiák célpontjai is lehetnek, mondta Wang, az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője.

Számos korábbi kutatás talált összefüggést a gyorsabb evés és a kevesebb rágás, illetve az elhízás között, vannak viszont olyanok is, amelyek semmiféle összefüggést nem tudtak megállapítani. Wang szerint sajnos a legtöbb diéta azonban sokszor olyan ételeket tartalmaz, amelyeket szinte egyáltalán nem kell megrágni, például leveseket vagy főzelékeket.


Forrás: Medipress
2011. 08. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés