2024. Október 19. szombat
A jótékony egészségügyi hatással rendelkező, azaz probiotikus baktériumok hatásának eléréséhez túl kell élniük az emésztőtraktus ellenséges környezetében. Norvég kutatók szerint egyes baktériumtörzsek jobban túlélnek, ha erjesztett tejtermékek formájában jutnak be a szervezetbe.

A Journal of Dairy Science februári számában bemutatott kutatásban a Norvég Élettudományi Egyetem kutatói Siv Skeie professzor vezetésével 5 Lactococcus baktériumtörzset, köztük négy Lc. lactis ssp. cremoris törzset vizsgáltak, amelyek az egyik hagyományos norvég tejtermékben fordulnak elő, valamint három Lactobacillus, és egy Enterococcus hirae törzset.

probiotikumok

Azt próbálták kideríteni, hogy a baktériumok képesek-e túlélni az emésztőrendszer savas környezetét és az epesókat, ami a probiotikus baktériumok hatékonyságának bevett módszere. Ezen kívül egy olyan eljárásnak is alávetették a baktériumokat, amely az emberi emésztőszervrendszert mintázta: testhőmérsékleten emberi emésztő- és nyombélnedvekben inkubálták a baktériumokat. A törzseket tiszta formában és erjesztett tejtermék formájában is tesztelték.

A kísérlet azt mutatta, hogy a Lactobacillus törzsek sokkal magasabb savtűréssel rendelkeztek, mint a Lactococcus törzsek és az E. hirae. A Lactobacillus törzsek mutatták a legmagasabb túlélési arányt a modell emésztőszervrendszerben, a Lactococcus törzsek viszont néhány kivételt leszámítva hasonlóan teljesítettek mindkét rendszerben. Érdekes módon annak ellenére, hogy a Lactococcus törzsek és az E. hirae törzs nem élték túl jelentős számban az emésztőnedvek behatása után, számuk az ezt követő nyombél fázisban megnőtt.

Skeie szerint ez azt jelenti, hogy a lactococcusok és enterococcusok vissza tudják nyerni életképességüket, ha a vékonybélnél kedvezőbb körülmények közé kerülnek. Ez azért érdekes, mert a probiotikus baktériumok éppen a bélben fejtik ki jótékony egészségügyi hatásaikat.

Az erjesztett tejtermékek védőhatásával kapcsolatban az eredmények változatosnak mutatkoztak, de az erjesztett tejtermékek leginkább az Ar-1, Bf-2 Lactococcus törzsek életképességét javították. Az eredmények tehát ismét megerősítették, hogy az erjesztett tejtermékekhez hasonló élelmiszerek védőhatást nyújthatnak bizonyos probiotikus baktériumok számára.


Forrás: Medipress
2012. 03. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés