2024. Június 22. szombat
Miért válasszuk a probiotikum-készítményeket? -  Hogyan alkalmazhatók a probiotikumok? -  Csecsemő- és gyermekkorban is hasznosak
A probiotikumok mindig is szerepet játszottak az emberi szervezet egészségében, ám csak az utóbbi időben kerültek a figyelem középpontjába. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a helytelen életmód miatt egyre többen küzdünk olyan betegségekkel, melyeket a bélflóra egyensúlyának felborulása okoz.

A bélflóránkat képező jótékony, a szervezet működését segítő baktériumok a probiotikumok, melyeket több tényező károsíthat, például bizonyos gyógyszerek, főként az antibiotikumok, de a stressz, a dohányzás, és a helytelen táplálkozás is ellenük hat. Mivel ezek a jótékony hatású mikrobák fontos szerepet játszanak például az immunrendszer, az emésztés működésében, károsodásuk különféle betegségek kialakulásához vezethet.

Probiotikumok alkalmazása

Manapság egyre több betegségről derül ki, hogy a bélflóra egyensúlyának megbomlása szerepet játszik az adott kórkép kialakulásában. Ezek lehetnek például:

• antibiotikum okozta hasmenés,
• gyulladásos bélbetegség,
• gyermekkori vírusos hasmenés (rotavírus),
• irritábilis bélszindróma,
• utazás során fellépő hasmenés,
• súlyos májkárosodáshoz kapcsolódó agykárosodás,
• Candida-fertőzés,
• gyermekkori atópiás bőrgyulladás, ekcéma.

Mindezen állapotokban nagyban segíthetjük a gyógyulást azzal, ha a bélflóra helyreállításának érdekében probiotikumokat szedünk. Ugyan ezek számtalan ételben megtalálhatók, betegségek esetére mégis jobb megoldást jelentenek a kifejezetten ilyen célra készült probiotikum-készítmények.

Miért válasszuk a probiotikum-készítményeket?

A probiotikus baktériumok egyik fontos tulajdonsága, hogy képesek túlélni a vastagbélig vezető útjuk során a gyomor savas közegét, az epesavak és a vékonybél pusztító hatásait. Ennek ellenére a baktériumokat érdemes egyéb védelmi rendszerrel ellátni, hogy biztosítsuk a lehető legmagasabb csíraszámot, így a legkedvezőbb hatékonyságot. Ez a védelem lehet akár egy kapszula burka is, úgy, hogy a baktériumokat védőburokba vonja egészen a vastagbélig. Így Ön biztos lehet benne, hogy a kapszulánként a csomagoláson jelzett, megfelelő baktérium-csíraszám eljuthat oda, ahol egészségvédő hatásukat azután kifejtik.

Ilyen elvárásoknak pl. a probiotikus élelmiszerek nem tudnak megfelelni: a bennük lévő probiotikus élő sejtek ugyanis még hűtőtárolás mellett is gyorsan pusztulnak.

Hogyan alkalmazhatók a probiotikumok?

A probiotikumokat alkalmazhatjuk megelőzésre, például, ha külföldre utazunk, és az ottani gyomor- és bélrendszeri fertőzések kivédésére már itthon az utazás előtt néhány nappal elkezdünk probiotikumot szedni. Szintén megelőző használatnak számít, ha antibiotikum-kúrára szorulunk, és előrelátóan a bélflóránk megőrzése érdekében a gyógyszer mellé és a kúra után probiotikumot is szedünk. Ezekben az esetekben elegendő néhány hétig alkalmazni probiotikumot.

A probiotikumok alkalmazása mellett káros-, illetve mellékhatást nem észleltek, ennek ellenére bizonyos esetekben nem javasolt a szedésük. Probiotikumokat nem szedhetnek olyan gyerekek és felnőttek, akik úgynevezett immunszupressziós állapotban vannak, tehát az immunrendszerük valamilyen okból (akár egyes daganatos betegségek, akár szervátültetés miatt) csökkent működésű állapotban van. Szintén nem alkalmazható probiotikus készítmény véres hasmenés, rövid-bél szindróma vagy vérmérgezés esetén.

Csecsemő- és gyermekkorban is hasznosak

A gyermekkori atópiás bőrgyulladás, vagyis az ekcéma esetében azoknál a családoknál, ahol gyakori a betegség előfordulása, probiotikumok alkalmazása mellett bizonyíthatóan csökken az ekcéma előfordulása a gyermekekben. A probiotikumoknak ezekben az esetekben az immunmoduláló hatásuk révén lehet támogató szerepük, a betegséget ugyanis az immunrendszer kóros működése okozza.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés