2024. Július 22. hétfő
Egy kutatás szerint a munkahelyi stressz is hozzájárulhat az elhízás kialakulásához. Az összefüggést a fizikai aktivitás hiánya erősíti, meglepő módon azonban az egészséges étrend kevésbé képes ellensúlyozni a munkával járó krónikus stresszt.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Karának kutatásában nagy gyárakban dolgozó munkavállalókat vizsgáltak meg. A többségében középkorú, fehér bőrű, házas, legalább középfokú végzettségű, és viszonylag jól kereső dolgozók testsúlya megfelelt az országos arányoknak: 72-75%-uk bizonyult túlsúlyosnak. Az USA-ban a férfiak 32, a nők 35%-a kifejezetten elhízott, összességében pedig a lakosság 72%-a rendelkezik az optimálisnál nagyobb testtömeggel.

elhízás, munkahelyi stressz

A felmérésben részt vevők többségre nem volt jellemző a fizikai aktivitás, 65%-uk napi két, vagy több órát nézett televíziót – közülük 77% túlsúlyos is volt. A kutatás szerint napi négy órányi tévénézés 150%-kal növelte az elhízás kockázatát. Az összefüggés pontos oka nem tisztázott, de Dr. Diana Fernandez, a tanulmány vezető szerzője szerint összefügghet a munkahelyi stresszel.

Fernandez szerint egy tipikus nap stresszes megbeszélésekkel vagy a számítógép előtt ülve telik el, ezután hazaérve a dolgozó a televízió előtt kapcsolódik ki – ilyenkor pedig egyes kutatások szerint az ember hajlamosabb több zsíros ételt fogyasztani. Mivel a dolgozók egy részének nincs ideje ebédelni, a munkahelyi automatákból választanak zsíros, energiadús rágcsálnivalókat.

A stresszes munkakörülmények közvetett módon tehát azáltal függnek össze az elhízással, hogy zsíros és cukros ételek tömeges fogyasztásához, valamint fizikai inaktivitáshoz vezetnek. Emellett a stressz közvetlenül is hat a szervezetre: befolyásolja a hormonális és idegrendszerre működését, elősegíti a hasi zsír képződését, valamint a nemi hormonok csökkenését, ami szintén súlynövekedéshez vezet. Fernandez szerint a munkahelyi nyomás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a metabolikus szindróma, a depresszió, a kiégés, az általános nyugtalanság és az elhízás kockázatát.

A kutatók szerint a munkahelyeken fontos lenne lehetőséget teremteni az egészséges étkezéshez és a fizikai aktivitáshoz.


Forrás: Medirpess

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés