2021. Június 25. péntek
Ha mostanában állandóan csokoládé után sóvárog, vagy képtelen ellenállni a sütiknek, lehet, hogy itt az ideje, hogy új munkahely után nézzen. Egy finn tanulmány szerint ugyanis azok a nők, akiknek elegük van a munkahelyükből, gyakran menekülnek érzelmi evésbe.

Valószínűleg már mindenkivel előfordult, hogy amikor rossz volt a kedve, egy-egy finom falattal vigasztalta magát. Ha azonban ebből a jutalmazási módszerből szokás lesz, ott valami nincs rendben, és érdemes megvizsgálni a háttérben megbújó problémát. Ilyen ok lehet például a munkahelyi stressz.

munkahely, kiégés, evés

A Finn Munkaegészségügyi Intézet kutatói megfigyelték, hogy nők körében gyakoribb a lelki okokra visszavezethető kontrollálatlan evés, ami összekapcsolható a munkahelyi elégedetlenséggel. Nina Nevanpera, a kutatás vezetője elmondta, hogy az ilyen esetekben először a munkahelyi kiégés problémáját kell kezelni, és csak utána az evési és elhízási problémákat.

A kutatás során 230 harminc és ötven év közötti nő étkezési szokásait és munkahelyi körülményeit vizsgálták meg. Az eredményekből kiderült, hogy a nők 22 százalékánál volt megfigyelhető a munkahelyi kiégés állapota. Náluk az érzelmi evés és a kontrollálatlan táplálkozás is magasabb pontszámot eredményezett.

Érdekes, hogy a kezdeti kiégés még nem mindenkinél okozott súlygyarapodást, ami a szakértők szerint azért is veszélyes, mert megerősíti a rossz szokás elmélyülését. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az érzelmi evők valószínűbben nyúlnak valamilyen gyorsétteremi étel vagy csokoládé után, mint például gyümölcsért.

A taulmány az American Journal of Clinical Nutrition legutóbbi számában jelent meg.


Forrás: Medipress
2012. 03. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés