2021. Június 25. péntek
A közkeletű hiedelemmel ellentétben, mely szerint a nagy stressz agyvérzést okozhat, egy új tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy a stresszes életesemények emelnék az agyvérzés egyik különösen veszélyes típusának kockázatát.

Ausztrál kutatók az úgynevezett subarachnoideális (lágyagyhártya alatti, rövidítve: SAH) vérzés és a stresszel telt életesemények kapcsolatát vizsgálták. Az agyvérzés ezen típusánál egy elszakadt ér miatt a környező agyszövetek közötti űrbe kerül a vér, és becslések szerint az esetek fele halállal végződhet.

agyvérzés, stressz

Craig S. Anderson, a Sydneyi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 388 SAH-típusú agyvérzésen átesett pácienst kérdezett ki életeseményeiről, valamint kontrollként 473 olyan embert, akiknek soha nem volt agyvérzése. A listán szereplő 12, nagy stresszt okozó életesemény között volt például családtag vagy barát halála, állásvesztés és bűncselekmény áldozatává válás.

A válaszok értékelése során a kutatók általánosságban nem találtak összefüggést az események és az agyvérzés között. Amikor a lezajlott agyvérzést legfeljebb egy hónappal megelőző eseményeket vizsgálták, az derült ki, hogy kétfajta stresszor, a pénzügyi vagy jogi problémák, és a „minden egyéb” kategória emelkedett kockázatot okozott. A páciensek tíz százaléka számolt be ilyen eseményről, míg a kontrollcsoport tagjainak csupán négy százaléka.

Anderson úgy véli, az embereknek érdemesebb az agyvérzéssel igazoltan összefüggésben lévő tényezőkkel – például a dohányzással és magas vérnyomással – foglalkozniuk, ha megelőzésről van szó, mint a stresszes események miatt külön aggódni.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés