Jórészt az ott elterjedt étrendnek tulajdonítják a szakemberek, hogy Európa egyes déli térségeiben ritkább a koszorúér-betegség és a szívinfarktus, amit csak részben magyaráz a magas koleszterinszint és a túlsúlyosság szintén ritkább előfordulása, vagy a vörösborfogyasztás jótékony hatása. Amerikai kutatók 276 középkorú férfi ikerpárt tanulmányozott annak tisztázására, mi lehet a mediterrán étkezés titka.
Jun Dai és munkacsoportja felmérte a résztvevők étkezési szokásait, genetikai vizsgálatokat végeztek, és EKG segítségével megfigyelték szívműködésüket is. Korábban már több tanulmány igazolta, hogy ha a szívműködés ritmusának minimális változékonysága szívbetegségre, sőt hirtelen szívhalálra hajlamosít.
Az eredmények azt mutatták, hogy a nyugati ételeket fogyasztó férfiakhoz képest a mediterrán étrendet követő társaiknál változékonyabb volt a szívműködés üteme, ami igen kedvező, szívet védő hatást jelent. Ez a körülmény a kedvezőtlenebb étrendet fogyasztókéhoz képest 9-14 százalékkal csökkenthette a szívbetegség miatt bekövetkező halálozás kockázatát.
A mediterrán stílusú táplálkozás lényege a teljes őrlésű gabonafélék, sok zöldség és gyümölcs, hal, valamint olyan többszörösen telítetlen zsír fogyasztása, mint az olívaolaj. Része emellett a mértékletes alkoholfogyasztás is – esősorban a vörösboré –, valamint a vörös húsok és teljes tejből készült ételek ritkább fogyasztása.