A Földközi-tenger körül élő népek étrendje a II. világháború után vált fogalommá: Ancel Keys amerikai kutató figyelt fel a dél-olasz étrendre és arra, hogy ezen a vidéken kevés a szívroham. A mediterrán étrend – azaz a sok zöldség és gyümölcs, olívaolaj, hal, valamint kevés vörös hús és mérsékelt vörösbor fogyasztása – és a koszorúér-betegség csökkent rizikója közötti összefüggést évtizedek óta vizsgálják.
Carlos A. Gonzalez és munkatársai a gyomor rosszindulatú daganatos betegségeinek előfordulását tanulmányozták tíz európai országban. Az összegyűjtött adatok csaknem félmillió, 35-70 éves nő és férfi részletes étkezési adataira és egészségének alakulására vonatkoztak. A vizsgált személyek étrendjét annak összetétele és elkészítése szerint pontozták, attól függően, hogy az mennyire felelt meg a mediterrán konyhának.
-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------
Legyen lapos a hasa!
A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.
Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A megfigyelés kilenc évig tartott és ebben az időszakban a vizsgálati alanyok közül 449-nél diagnosztizáltak gyomorrákot. A spanyol munkacsoport azt tanulmányozta, hogy volt-e valamilyen összefüggés a rosszindulatú daganat megjelenése és a mediterrán diéta között.
A statisztikai értékelés egyértelműen mutatta, hogy 33 százalékkal nagyobb esélye volt a gyomorrák kifejlődésére azoknak, akiknek étkezése a legnagyobb mértékben különbözött a mediterrán szokásoktól.
A kutatók által 18 ponttal értékelt táplálkozási jellegzetességek alapján minden egyes pont, amely a mediterrán diétának megfelelt, öt százalékkal csökkentette a gyomorrák kockázatát. „Ez azt jelenti, hogy étkezési tanácsadással jelentősen csökkenthető ennek a daganatnak a veszélye” – mondta a vizsgálat vezetője.