2025. Február 08. szombat
A fogyókúrás kiegészítő szerek piacán új sztár van felemelkedőben: az afrikai mangó magjának kivonata egy kameruni kutatás szerint valóban segíti a fogyást, és még a vérzsírszintet is csökkentheti.

Az afrikai mangó abban különbözik a többi mangófélétől, hogy fehérjében gazdag, ehető maggal rendelkezik, melyet a kameruni konyhában régóta használnak. A mag kivonata tablettaformában is elérhető, és Amerikában már igen nagy népszerűségnek örvend.

mangó

De vajon tényleg ilyen csodás hatása van ennek a gyümölcsnek, vagy csupán a hatalmas hírverés tette népszerűvé? Judith L. Ngondi és munkatársai a kameruni Yaounde Egyetemen elhatározták, hogy utánajárnak. Két tanulmányt is végeztek, és eredményeik alátámasztották a híreszteléseket.

Az egyik kísérlet során 28 önkéntes négy héten keresztül naponta háromszor, étkezés előtt kapott mangókivonatot vagy placebót. Míg az előbbiek átlagosan testsúlyuk 5,3 százalékát adták le, addig a kontrollcsoport tagjai csupán 1,3 százaléktól szabadultak meg. Emellett a kapszulát fogyasztók teljes vérkoleszterin-szintje, trigliceridszintje és a káros koleszterinszinte is jelentős csökkenést mutatott, miközben az úgynevezett jó koleszterin szintje megemelkedett náluk.

Néhány évvel később 102 ember bevonásával megismételték a kísérletet, ekkor már egy jóval fejlettebb kivonatot alkalmaztak, és az eredmények szintén rendkívül kedvezőek voltak.

A szkeptikusok szerint azonban az afrikai mangó nem tud semmivel sem többet, mint a hasonló vízben oldódó rostot tartalmazó gyümölcsök, ráadásul nincs még elég bizonyíték rá, hogy a kivonat használata mennyire biztonságos. Lehet tehát, hogy továbbra is a jól bevált, régi módszerhez kell nyúlnia a fogyni vágyóknak, azaz egyenek kevesebbet és mozogjanak többet.


Forrás: Medipress
2011. 09. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés