2021. Május 17. hétfő
A magány, akárcsak az influenza, ragályos – állapították meg amerikai kutatók. Csoportok között terjed, és a nőket könnyebben „megfertőzi”, mint a férfiakat.

AChicagói, a San Diegó-i és a Harvard Egyetem tudósai által végzett kutatás szerint a magányos emberek környezetükre is ráragasztják érzelmeiket, aminek következtében megmaradt barátaikat is megfertőzik, akik szintén elmagányosodnak, végül pedig mindannyian elszigetelődnek a társadalomtól.

magány, magányosság

„A periférián élő embereknek kevesebb a barátjuk, és magányuk miatt még élő kapcsolataikat is elvesztik” – magyarázta John Cacioppo, a téma tekintélyes amerikai szakértője, a Chicagói Egyetem pszichológusa.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magányosság közrejátszhat szellemi és fizikai betegségek kialakulásában, ami megrövidíti az életkilátásokat. Ezért fontos, hogy az emberek felismerjék a magányosság jeleit, és segítsenek az érintetteknek, mielőtt még teljesen kirekesztődnének a közösségből.

A kutatók egy eredetileg szívbetegségekkel kapcsolatos kutatás adatait vették alapul: a Framingham Szívtanulmány 1948 óta vizsgálta több mint ötezer embernél a szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulásának kockázatát. A tanulmány mintavételét időközben kiszélesítették, és a második generációs kutatás további 5124 személy bevonásával már a magányosság vizsgálatára is koncentrált.

Kiderült, hogy a magányossá vált emberek kevésbé bíznak másokban, és mivel így nehezebben kötnek új barátságokat, a kör bezárul számukra. „A jelek szerint a közösségekben létezik egyfajta természetes hajlam arra, hogy kivessék magukból a magányos embereket. Ilyesmit korábban a majmok viselkedésének megfigyelése közben is tapasztaltak a tudósok” – mondta Cacioppo, aki a kérdés megoldásában a megelőzés szerepét hangsúlyozta.


Forrás: MTI
2009. 12. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés