2024. Július 17. szerda
Negyvenéves kor felett a szemünk is veszít érzékenységéből, kevesen vannak, akik ilyen idős korban még nem szorulnak szemüvegre, akár utcai használatra vagy tévénézéshez, akár olvasáshoz, kézimunkához, esetleg távolra és közelre is. A szem „öregedése” természetes folyamat, mégsem kell feltétlenül beletörődnie, hiszen ma már bármelyik életkorban mód van arra, hogy visszanyerje tökéletes látását lézeres látáskorrekció segítségével.

Amikor a táskájába már alig fér a sok szemüvegtok - mert hát kell egy szemüveg az autóvezetéshez, kell egy a vásárlásnál az apró betűs címkék böngészéséhez, van egy dioptriás napszemüvege, no meg egy tartalék, ha netán a legtöbbet használttal történne valami – akkor érdemes elgondolkoznia azon, milyen jó lenne ezektől egyszeri beavatkozás során megszabadulni. Ma már a szemészet képes olyan látásjavító beavatkozásra, amely egyszer és mindenkorra feleslegessé teszi a látáskorrigáló segédeszközök, szemüvegek és kontaktlencsék használatát. A műtét lézeres eljárással, számítógépes tervezéssel, irányítással történik, fájdalommentes, gyors, és minden eddiginél kisebb beavatkozással, csak minimális sebzéssel jár. A modern, lézeres látáskorrekció egyre többféle szemprobléma esetében alkalmazható. Nézzük, melyek ezek!

Öregszeműség

Magyarországon négymilliónál is több embert érint az öregszeműség, a presbyopia problémája. Ez a folyamat a 40-45 éves korban kezdődik, vagyis egyáltalán nem az idősek, hanem az aktív életszakaszukat élők problémája. A presbyopia lényege, hogy egy idő után a szemlencse veszít eredeti rugalmasságából, az alkalmazkodóképessége, a szemben lévő sugárizom összehúzódásával és elernyedésével biztosított ún. akkomodációja romlik. Közben az eredetileg gömb alakú szemlencse alakja is változik: az érett felnőttkorban ellaposodik, a görbülete csökken, ami a távolabbi tárgyak éleslátását nem érinti, de a közeliek körvonalai elmosódhatnak. A szem alkalmazkodóképessége gyermekkorban 12-16 dioptria, de az életévekkel együtt minden évtizedben körülbelül 2,5 dioptriával csökken ez a képesség, 55 éves korunkra akár teljesen megszűnhet. Ez azt jelenti, hogy épp, ahol a legjobban kellene, a szemünk másfél-két méteres környezetében nem látunk élesen. Negyven éves kor fölött a szemünk alkalmazkodó képessége mindössze 3 dioptria körüli, ezért a nézett tárgy távolságát egyre kevésbé tudja követni, már keresnünk kell a megfelelő élességet adó olvasási távolságot. Ilyenkor olvasószemüvegre van szükség. Aki azonban kényelmetlennek találja ennek használatát vagy úgy érzi, öregíti, akkor jó tudnia, hogy a fiatalkori látásélességét helyreállíttathatja lézeres látásjavító kezeléssel. Bár régebben a presbyopiának nem volt sebészi megoldási lehetősége, ma már, a lézeres technika módot ad erre is, akár + 6 dioptriáig. A gyors, fájdalommentes beavatkozás után távolra és közelre, köztes távolságra egyaránt élesen fog látni, semmilyen látáskorrigáló segédeszközt nem kell tovább használnia.

Rövidlátás

Idősebb korban nemcsak az öregszeműség, hanem több más fénytörési hiba előfordulása is gyakoribb, így a rövid-, a távollátás és az astigmia, vagyis a belső szemtengelyferdülés is egyre többször okoz panaszt, teszi szükségessé a látásjavító eszköz, szemüveg vagy kontaktlencse viselését. A rövidlátás körülbelül a népesség 25 százalékát érinti. Ők közelre élesen látnak, de a távolabbi tárgyak körvonalai elmosódnak, így például az utca túloldalán már nem ismernek fel arcokat, vagy autóvezetésnél az útjelző táblák vagy akár az úton közlekedő más járművek felismerése is gondot okoz. Ilyenkor általában a szaruhártya görbülete túl nagy, így a szem fókuszpontja az ideghártya elé kerül, a retinára elmosódott kép vetül. A lézeres látáskorrigálás során a szaruhártya görbületéből a lézer „elpárologtatja” a felesleget, így a fókusz az ideális helyére kerül, újra éles lesz a retinára érkező kép.

A távollátás

Ritkább rendellenesség a távollátás, nagyjából minden tizedik embert érinti. Ilyenkor az a probléma, hogy a szaruhártya görbülete túl kicsi vagy a szemgolyó tengelye túl rövid, ezért a fókusz a retina síkja mögé kerül. A lézeres korrekció ebben az esetben úgy történik, hogy a speciális műszer körben kimélyítve domborúbbá alakítja a szaruhártyát, ezzel növeli a szaruhártya görbületét, előre hozza a fókuszpontot a retina síkjába.

Astigmia

Kevésbé ismert, pedig szintén meglehetősen gyakori látáshiba a belső szemtengelyferdülés, az astigmia is. Ilyenkor a szaruhártyának két fő görbülete van, az egyik domborúbb, a másik laposabb, ezért a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a retinára, éles kép nem keletkezik. A lézeres látásjavító műtét műtét során úgy korrigálják a két görbületet, hogy a látóhártyára egyetlen, éles kép vetüljön.

A szürkehályog

Az időskori látásromlás egyik leggyakoribb oka a szürkehályog. Ez egy lassú folyamat, amelynek során a szemlencse anyaga elszürkül, csökken a fényáteresztő képessége. Gyógyszeresen vagy látásjavító eszközzel nem lehet segíteni rajta, csak műlencse beültetésével kezelhető. Jó hír az ebben szenvedőknek, hogy ma már ez az elváltozás is műthető a legmodernebb, legkíméletesebb lézeres technikával is. A műtét minimális, néhány milliméternyi sebzéssel történik, így varrat sem szükséges utána. Ezen a parányi nyíláson át a számítógép vezérelte speciális lézerrel eltávolítják az elszürkült szemlencsét, és behelyezik az új műlencsét. A beavatkozás nagyon rövid ideig tart, ambulánsan is elvégezhető.

A lézer csodája

A lézeres látáskorrekció a legmodernebb csúcstechnológia alkalmazását jelenti a szemészetben. A dioptriakorrekciós beavatkozások során a szaruhártya legkülső hámrétegét fellazítják, majd egy nagy pontosságú eszközzel lebenyszerűen felhajtják. Ezután a lézer elpárologtatja a látásjavításhoz szükséges szövetmennyiséget a szaruhártyáról. A nagy pontosságot biztosító új eljárással már van mód a teljesen egyedi, szemenként is különböző, ún. magasabb rendű fénytörési eltérések kezelésére is. A szaruhártya-korrekció után a hámot visszahajtják, varratra nincs szükség és máris megkezdődik a gyógyulási folyamat. A gyors és fájdalommentes lézeres szemműtét helyreállítja a látásélességet, feleslegesé teszi a látásjavító eszközöket, a páciens újra élheti a szemüveg nélküli éleslátás élményét, ettől azonnal fiatalabbnak, magabiztosabbnak, szabadabbnak fogja érezni magát.

Önnél is elvégeztethető a lézeres szemműtét? Tesztelje!

A látásjavításra szorulók többségénél elvégezhető a lézeres látásjavítás. Ön is közéjük tartozik, ha 18 évesnél idősebb, a szemüvege a +6,0D-s és  -12,0D-s tartomány közé esik, a látásélessége nem változott az utóbbi egy évben, és ha nincs a látását rontó egyéb szembetegsége. Terhesség vagy szoptatás idején jobb várni a műtéttel. A lézeres látásjavítás nem végezhető azoknál, akiknek szívritmus-szabályozó, pacemaker van beültetve a szervezetébe. Az alkalmasságot személyre szabottan állapítják meg, a nagy dioptriaeltérések vagy egyéb problémák esetén más kezelési eljárások is szóba jöhetnek.


Forrás: Vital
2014. 09. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés