2024. Július 18. csütörtök
A fiatalkorból kilépve több szervünkkel együtt a szemünk is veszít érzékenységéből. Az öregszeműségben szenvedők távolra jól látnak, azonban a közeli apróbb tárgyak, jelek látásélessége romlik, a betűk mintegy összefolynak a szemük előtt.

Ahogy telnek az évek, egyre gyakrabban bosszankodunk azon, hogy vásárláskor egyre nehezebben sikerül elolvasni az apró betűs termékismertető címkéket. Néha úgy érezzük, már a karunk sem elég hosszú ahhoz, hogy elég távolra tarthassuk a könyvet olvasáskor. Ezt a jelenséget, amely kellemetlenül érzékelteti velünk az eltelt éveket, a szakemberek „öregszeműségnek”, presbyopiának nevezik. Ez a természetes élettani folyamat általában a negyvenes életévekben kezdődik és 55 éves korra többnyire meg is áll.

 

A szem alkalmazkodóképessége romlik

A gyerekek, a fiatalok szemlencséjének szövete rendkívül rugalmas, ezért szemük könnyebben tud alkalmazkodni a fókusztávolság változásához. Később azonban a szemlencse veszít rugalmasságából, a nézett tárgy távolságát egyre kevésbé tudja követni. A folyamat során a a fiatalkorban gömb alakú szemlencse alakja is változik: az ötvenes évekre a görbülete csökken, ellaposodik. A távoli tárgyak látóélessége emiatt nem változik, viszont a közeli tárgyakat, így a túl közelre helyezett monitor vagy könyv betűit sem látjuk eléggé tisztán, előbb-utóbb szemüvegre lesz szükség. Nem ritka ebben az életkorban az egyéb látásprobléma sem, ezért aztán gyakran többféle szemüvegre van szükség a különböző tevékenységi körökhöz: ilyenkor kerül az éjjeliszekrényre a „tévénéző”, az „olvasó” a táskába ezenkívül még az utcai, illetve vezetéshez használt szemüveg is.

Vizsgáltassa meg szemét!

A felsorolt kellemetlenségek nem betegség tünetei, hanem egy természetes élettani folyamat jelei, mégis, az első jelentkezésükkor mindenképpen tanácsos felkeresni egy szemész szakorvost, aki tisztázhatja, valóban az öregszeműség áll-e a háttérben, vagy más szemészeti elváltozás okozza-e ezeket a kellemetlenségeket. A szakrendelőben egyénre szabottan kaphat látásjavító eszközt, a szükséges dioptria mértéke mellett a szemek távolságához, az egyéni eltérésekhez is igazítva a rendelt szemüveget. Éppen ezért a szakemberek nem ajánlják, hogy a hipermarketekben készen kapható olvasószemüvegekkel próbálják megoldani a problémát, hiszen ezeknél épp ezek az egyedi paraméterek nem érvényesülnek.

Lézerrel az öregszeműség is javítható!

Korábban az öregszeműségről azt tartották, hogy sebészi eszközökkel nem korrigálható. Mára azonban egy Magyarországon egyedülálló, különleges eljárással, a lézeres látásjavításra specializálódott központban egy precíziós lézer segítségével mód nyílt az öregszeműség kezelésére is. A lézeres szaruhártya korrekciót egyéni elbírálás alapján, a szaruhártya vastagságától függően, általában + 6 diotriáig végzik.


Forrás: K. É.

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés