2024. Július 18. csütörtök
A legújabb kutatás szerint naponta plusz 40 perc szabadtéri játék 23 százalékkal csökkenti gyerekekben a rövidlátás kockázatát.

A kutatók nem tudják pontosan, miért csökkentik a szabadtéri elfoglaltságok a rövidlátás előfordulásának valószínűségét, amely akkor alakul ki, ha a szemgolyó túl hosszúra nő. Egy korábbi dán kutatás arra utal, hogy az összefüggés hátterében az állhat, hogy a szem a napfény behatásával összefüggésben fejlődik.

Gyerek látás játék szabadban

A Journal of the American Medical Association legújabb számában megjelent kínai kutatást azért indították el, mert Délkelet-Ázsiában az utóbbi időben a rövidlátás valóságos járványa dúl. Kínában a végzős középiskolások 80-90 százaléka rövidlátó, és ez az irányvonal Európában és a Közel-Keleten is megfigyelhető, bár lassabb ütemben. Jelenleg nincs hatékonya beavatkozás a rövidlátás kialakulásának megelőzésére, a legújabb kutatások azonban arra utalnak, hogy a szabadtéren eltöltött idő lassíthatja a betegség kifejlődését. A látásproblémák visszaszorítása érdekében a guangzhou-i Sun Yat-sen Egyetem kutatói kísérletükben napi 40 perc plusz szabadtéri foglalkozást oktattak be iskolások napirendjébe az iskolaidőben. Ezen kívül a szülőket arra biztatták, hogy végezzenek gyermekeikkel minél több szabadtéri tevékenységet az iskola után és hétvégén is.A kutatásban összesen 853 gyermek vett részt 12 korcsoportban hat általános iskolában. Az intervenciós csoportban a rövidlátás előfordulása három év alatt 30,4 százalék, vagyis 259 eset volt. A másik hat általános iskolából származó kontroll csoportban az előfordulási arány 39,5 százalék volt, vagyis 726 tanulóból 287 eset. Ráadásul meglepő módon azoknak a gyerekeknek, akik több időt töltöttek a szabadban, jelentősen lassabban romlott a látása. Dr. Mingguang He, a kutatás vezetője elmondta, hogy bár a gyakoriság csökkenése elmaradt a várakozásaiktól, az eredmény mégis rendkívül fontos, mert a rövidlátó kisgyermekekben sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nagyfokú rövidlátás, a rövidlátás súlyosabb formája, amely akár vaksághoz is vezethet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés