2024. Július 17. szerda
A kontaktlencsék nem megfelelő tisztítása vagy a bennük való alvás számos szemkörnyéki problémát okozhat, például mikrobiális keratitist, vagyis szaruhártya-gyulladást, ami kezelés nélkül tartós látáskárosodáshoz vagy akár vaksághoz is vezethet.

A szem természetes védelmi rendszerrel rendelkezik a kórokozók és idegen testek ellen. Ennek része a szemgolyót borító, védő enzimeket tartalmazó folyadék, de fontos összetevője a pislogás is, ami megakadályozza, hogy bármi rátapadjon a szem felületére. Azonban még így is előfordul, hogy apró, vízzel és levegővel terjedő mikrobák áttörik ezt a védelmi vonalat, és áthatolnak a szaruhártya védőrétegén.

kontaktlencse, szaruhártya-gyulladás

Az ekkor fellépő szaruhártya-gyulladás (keratitis) gyakori kiváltója a pseudomona nevű baktérium és az acanthamoeba nevű egysejtű. Előbbi a leggyakoribb keratitis-okozó mikroba, az utóbbi pedig a legveszélyesebb: mivel csapvízben él, könnyen a kontaktlencsére kerülhet, ha a speciális lencsetisztító folyadék helyett azt használjuk.

Dr. Simon Klivington, a Leicesteri Egyetem kutatója a Daily Mail című brit napilapnak elmondta: az acanthamoeba által okozott szaruhártya-fertőzés egyre gyakoribb Nagy-Britanniában, évente ötven ilyen esetet diagnosztizálnak. A két kórokozó a természetben is megtalálható, ám fő élőhelyük a fürdőszoba. A fertőzés rizikója jóval nagyobb a szigetországban, mint a kontinensen, mivel ott gyakran a házak fürdőszobáinak vízellátását a padláson lévő víztartály biztosítja, amiben előszeretettel szaporodnak az említett kórokozók.

Klivington szerint emiatt a kontaktlencsét jobb, ha nem a fürdőszobában tároljuk, és mindig csak steril tisztító folyadékot használjunk, csapvizet soha.

A szaruhártya-fertőzést azzal is segíthetjük elkerülni, ha a lencséket éjszakára mindig kivesszük: egy 1999-ben végzett holland felmérés szerint közel 20-szor nagyobb eséllyel alakult ki fertőzés azoknál, akik este nem vették ki a kontaktlencséjüket.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a lencséket ne hordjuk az előírt időtartamnál tovább, ugyanis ilyenkor a műanyagon apró repedések keletkezhetnek, ami kedvez a baktériumok megtelepedésének.


Forrás: Medipress/Vital
2011. 08. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés