2021. Június 21. hétfő
Az ősi életformához közelebbi, természetes, törzsi körülmények között élő népcsoportban végzett kutatások kerestek választ az elhízás okaira.

Megdőlt a feltételezés, miszerint a testmozgás szerepe nagyobb az elhízás elleni küzdelemben, mint az étrendé – állítja egy nemzetközi kutatócsoport. Eredményeik alapján az ülő életmódnál sokkal károsabb, hogy egyszerűen túlesszük magunkat. A hadza nevű törzs vadászó-gyűjtögető létformáját megfigyelve arra jutottak az amerikai, tanzániai és angol szakértők, hogy a szervezet megfelelő működéséhez szükséges kalóriamennyiség egy állandó tényező, ami nem változott az idők során. A felmérés azért kiemelt jelentőségű, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsléseit tekintve 2015-re a Föld minden harmadik lakója túlsúlyos, tizedük pedig elhízott lesz, amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik.

Bennszülöttek

A zsírpárnák járványszerű „szaporodásáért” a passzív nyugati életmódot szokás okolni. Ez magas zsír- és cukortartalmú készételek nagy adagban történő fogyasztását és a testmozgás hiányát jelenti. Felvetődött, hogy az ipari forradalmat követő gépesítés hatására jelentősen csökkent a kalóriaszükséglet, és a szakirodalom a mozgás nélküli életformát kezdte okolni az étrendváltozás helyett. A PLoS ONE című folyóiratban közzétett friss eredmények azonban másról tanúskodnak. A nemzetközi kutatócsoport a néhány ezer fős hadza törzs életmódját figyelte meg, amely vadászattal, valamint bogyós gyümölcsök, gyökerek és gyümölcsfélék szedésével teremti elő a napi betevőt – mindezt gyalog, íj, kisbalta és ásóbot segítségével teszi, modern eszközök és fegyverek nélkül. Harminc, 18 és 75 év közötti törzstagnál kiszámolták a becsült kalóriafelhasználást. A hadzák hiába mozogtak lényegesen többet, súlyuk és magasságuk alapján anyagcseréjük nem tért el lényegesen a nyugati emberekétől. „Azt hittük, az őslakosok százas nagyságrenddel több kalóriát égetnek nálunk. Nos, ez nem igazolódott be, amiből arra lehet következtetni, hogy nem a mozgásmennyiségben kell keresni a túlsúly és az elhízás okát, hanem a táplálékban” – magyarázta Dr. Herman Pontzer antropológus. Edzésre természetesen szükség van az egészség megőrzéséhez, de senki sem várhatja, hogy étrendi változtatás nélkül, csupán a mozgás segítségével lefogyjon.


Forrás: Medipress
2012. 08. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés