2024. Július 21. vasárnap

Elhízás ellen nincs csodaszer

Miért nehéz a fogyókúra?
1 . oldal
Alma vagy körte? -  Fogyni vagy nem fogyni? -  Jojó: nem jó!
Az elhízás a zsírszövet mennyiségének kóros megnövekedését jelenti. A zsírsejtek száma a születésünktől két éves korunkig növekszik, pubertáskorban ismét emelkedik, és végül a 18. életévünkre megállapodik. Miért nehéz a fogyókúra?

A fogyáshoz rengeteg különféle módszer, csodaszer és megváltó recept terjedt a köztudatban, de eddig száz százalékos, mindenkire egyaránt alkalmazható és eredményes fogyókúra módszer nem született, éppúgy a diéta, mint a gyógyszeres terápia oldaláról sem.

elhízás, fogyókúra

Alma vagy körte?

A nyugati világban az elhízást két csoportra osztják. Az egyik fele az embereknek fiatalon kövér, az elhízás ilyenkor általában az egész testre kiterjed, rajtuk nehezen fog a fogyókúra. Az elhízás másik fajtája felnőtt korban jelentkezik, főleg a hason és a fenéken. Ez a csoport jobban fogyasztható.

Nem csupán az elhízás mértéke számít, hanem a zsírszövet megoszlása is. Alma típusú (férfias) elhízás esetén a zsír főleg a hasra és a törzsre lokalizálódik, körte típusú (nőies) elhízásnál pedig a csípőre és a combra. A hasi jellegű elhízás nem csak a férfiakra jellemző. Vizsgálatok mutatják, hogy nőknél legalább olyan gyakori, és ez a veszélyesebb fajta elhízás. Ilyenkor a felesleges zsír a zsigerek között, a hasban található.

Fogyni vagy nem fogyni?

Az ember energiaszükséglete az életkorral fokozatosan csökken. A legnagyobb a serdülőkorban, ezután 10 évenként 5-10 százalékkal kevesebb. Az elhízás kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos örökletes anyagcserezavarok is, de legfontosabbak a túltáplálkozás, a mozgásszegény életmód és a rendellenes étkezési szokások. Az elhízás két szakasza különíthető el, az egyik a súlynyerő a másik a súlytartó szakasz. Az elsőben többet eszünk a szükségesnél, s a másodikban már hiába eszünk kevesebbet, a súlyunk nem változik. Ezt követően már elmondható, hogy sok kövér ember alig eszik többet, mint rendes súlyú barátai. A fogyókúra ily módon tehát nem hatásos.

Persze, akadnak közöttük olyanok, akik túltesznek mindenkin. Hazánkban a felmérések szerint a lakosság jelentős része súlyfelesleggel rendelkezik, de korántsem igaz, hogy mindenkinek, aki túlsúlyosnak érzi magát, a fogyókúra jelent megoldást. Pár kilogrammos túlsúlynál a sok mozgás, a torna, valamint az étrend apróbb változtatása zsírszegényebb táplálkozás, nassolás elhagyása már eredményt hoz.

Jojó: nem jó!

Szigorú fogyókúra esetén a szervezet védekezni kezd, csökkenti az úgynevezett alapanyagcserét, miáltal a csökkent energiabevitel is elegendő, majd amikor újra visszatér az eredeti tápanyagbevitel, ez már többletet fog jelenteni az igényekhez képest, s a többletből előbb-utóbb súlyfelesleg lesz ismét. Ha gyakran alkalmazzuk a szigorú diétát, akkor mindig egy kicsivel több súly rakódik le, mint amennyit leadni sikerült. Ez egy öngerjesztő folyamat, a neve is erre utal: jojó fogyókúra.

Aki ezt a módszert választja, az folyamatos önsanyargatásban és kudarcélményben részesül. Jelentős elhízás esetén nem kell a normális testsúly elérését célul kitűzni. Élettani szempontból, és az elérhetőség szempontjából is jobb, ha 10 százalékos testsúlycsökkenést tűzünk ki célul a fogyókúra során. Ezt elérni és fenntartani is könnyebb.


Szerző: Kiss Noémi
Forrás: Sanitas
2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés