2024. Július 22. hétfő
A „Plexin D1” gén befolyásolja, hogy alma vagy körte alkatúak vagyunk-e. A felfedezés hozzájárulhat olyan pirulák kifejlesztéséhez, amelyek megakadályozzák az egészségre különösen káros hasi zsír lerakódását – állítják a szakemberek.

Az alma alkatúak elsősorban deréktájra híznak, míg a körtéknél a csípő környékén rakódik le a zsír. A pocak kialakulásának megakadályozása egyébként nem csupán esztétikai kérdés, hiszen az ebbe a kategóriába tartozóknak súlyosabb következményekkel kell számolniuk – elvégre a zsírraktárak a belső szerveiket is érintik, amivel felborítják a hormonháztartást és a vérkeringést. Az almáknál tehát magasabb a szívbetegség, a diabétesz és a stroke kialakulásának veszélye. Amerikai szakértők átlátszó testű zebrahalakon tanulmányozták az élő szervezet működését. Az állatokkal floureszkáló anyagot etettek, amely megmutatta, hogy a Plexin D1 nélküli példányok derékban karcsúbbak az átlagosnál, és a zsír inkább az emberi körte formának megfelelően rakódik rájuk – olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban.

Az almaalkat-gén nélküli halak cukoranyagcseréje is jobbnak bizonyult, ami csökkenti a cukorbetegség veszélyét. A Plexin 1 gén vélhetően hasonló szerepet tölt be az embereknél is – állítja a szerzőként közreműködő Dr. James Minchin, az észak-karolinai Duke University munkatársa.


Forrás: Medipress
2015. 04. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés