2021. Május 08. szombat
A gyermekkori elhízásért nem a kevés mozgás okolható brit kutatók szerint, hanem az, hogy a szülők egyszerűen túletetik a gyerekeket, akik ráadásul túl sok egészségtelen gyorsételt esznek.

Több mint kétszáz brit gyermeket követtek kutatók három éven keresztül, rendszeres időközönként felmérve testsúlyukat és azt, hogy mennyit mozognak. A vizsgálatot végző EarlyBird szakértői megállapították, hogy a gyerekek testzsíraránya hatással volt arra, hogy mennyit mozogtak, a mozgás változó mennyisége azonban nem befolyásolta a testzsír arányát.

gyerekek, elhízás

„Úgy tűnik, a fizikai inaktivitás sokkal inkább a kövérség következménye, nem kiváltó oka. Ez a fordított összefüggés magyarázatot adhat arra, miért sikertelenek azok a törekvések, amelyek a gyermekkori elhízást a mozgásra való ösztönzéssel próbálják megoldani” – idézi a tanulmányt online kiadásában a Daily Mail című brit lap.

A kutatók szerint az elhízott gyerekek esetében a fogyás legjobb módja az étkezési szokások megváltoztatása, és nem a mozgás. Dr. David Haslam elhízással foglalkozó szakember az eredményeket kommentálva úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy nem szabad alábecsülni a testmozgás egészségre gyakorolt pozitív hatásait, és hagyni, hogy a gyerekek ellustuljanak, az ugyanis „katasztrofális hiba lenne”.


Szerző: Vital
2010. 07. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés