A Complejo Hospitalario Universitario de Santiago kutatói Ana Crujeiras vezetésével 104 elhízott és túlsúlyos férfit és nőt vizsgáltak, akik nyolc héten át követtek kalóriaszegény étrendet. A fogyókúra előtt, alatt, és négy héttel utána a kutatók megmérték a résztvevők testsúlyát, valamint három, az étvágy szabályozásában részt vevő hormon, a ghrelin, a leptin és az inzulin szintjét.
Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik vérében a fogyókúra előtt magasabb volt a leptin és alacsonyabb a ghrelin szintje, nagyobb valószínűséggel szedték vissza felesleges kilóikat, miután visszatértek normális étrendjükhöz.
„Eredményeink arra utalnak, hogy a fogyókúra kimenetele előre meghatározott” – írta Crujeiras a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism következő számában publikált tanulmányban. A kutató szerint a felfedezés alapján az endokrinológusok és a táplálkozási szakemberek meg tudják majd határozni, mely pácienseknél van szükség a hagyományos diéta elkezdése előtt az étvágyszabályozó hormonok szintjének szabályozására.