2024. Július 21. vasárnap
A fogyókúrázáshoz nincs is szükség akkora akaraterőre, ha környezetünket egészségesebb étkezési szokások szerint alakítjuk ki – hívta fel a figyelmet egy pszichológus az Amerikai Pszichológiai Társaság 119. éves találkozóján.

„Otthonaink tele vannak rejtett, evésre ösztönző csapdákkal. A titok nyitja környezetünkben rejlik, úgy alakítsuk, hogy inkább értünk dolgozzon, ne ellenünk” – állítja a szakértő.  Brian Wansink számos egyszerű tényre rávilágított, amivel könnyedén meg tudnánk változtatni környezetünket.

fogyókúra, evés

Az egyik ilyen tényező, amire sokan nem gondolunk, hogy a tányér mérete is befolyásolja, mennyit eszünk. Számtalan tanulmány ezt támasztja alá: egy felmérésben jóval több pattogatott kukoricát ettek azok a résztvevők, akiknek nagyobb tasaknyit adtak belőle. Hasonló eredmény született gyerekeknél is: a kisebb tálkából evő gyerekek kevesebbet vettek a gabonapehelyből, mint a nagyobb tálat használó társaik. Ugyanez igaz az ivásra is: egy kutatásban 37%-kal többet töltöttek a poharukba, azok, akik alacsony, széles pohárból ittak, mint a magas, vékony poharat használók.

A következő csapda, hogy azt gondoljuk, tudjuk, mikor ettük tele magunkat. Wansink bebizonyította egy „feneketlen tállal”, hogy 73%-kal többet ettek azok, akik a feneketlen tálból kaptak enni, amit titokban folyamatosan utántöltöttek, mint a normál tányérból evők. Ráadásul a tesztalanyok utólag nem érzékelték többnek a fogyasztást. Vagyis ne bízzunk a hasunkban, hogy szól, ha már tele van.

Néhány egyszerű változtatással több kilót lehet leadni, mint sok szenvedés árán:
• Együnk kis tányérból a nagy tányér helyett.
• A hizlaló ételeket tegyük el a szemünk elől, inkább az egészséges ételek kerüljenek.
szemmagasságba a polcon és a hűtőszekrényben is.
• Együnk a konyhában vagy az étkezőben, ne a TV előtt.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés