2024. Július 17. szerda
A Charlie angyalainak egyikeként híressé vált Farrah Fawcett halálával újabb "hírnévre" tett szert, mert egy szexuális úton átadható vírushoz is köthető ritka megbetegedésben, végbélrákban szenvedett.

A 62 éves korában, múlt héten bekövetkezett halála előtt az amerikai színésznő beleegyezett, hogy kórházi kezelését és a betegséggel való küzdelmének mindennapjait televíziós dokumentumfilmen kövessék nyomon. Kezelőorvosa, dr. Lawrence Piro a héten elmondta, hogy a híresség tudta: a végbélráknak azt a típusát, amely megtámadta, nem tudja legyőzni, ezért rá akarta irányítani a figyelmet a tudatosság szükségességére.

Farrah Fawcett, végbélrák

Fawcett frizurája, mosolya és a 70-es években készült híres fürdőruhás fotója mellett örökül hagyhatja az általában szemérmesen elhallgatott végbélrákról szóló felvilágosító videót is. Ugyanis igen sokan a Farrah's Story (Farah története) című, májusban sugárzott dokumentumfilmből szereztek tudomást erről a ráktípusról, melyet tünetei alapján esetenként összetévesztenek az aranyérrel. Egészségügyi szakemberek szerint nagyon fontos, hogy beszélni kezdtek a témáról az emberek.

A mell-, prosztata- vagy vastagbélrákhoz képest a végbélrák kevéssé ismert és sokkal inkább tabunak számító téma, csakúgy, mint az anális szex. Dr. Barron Lerner, a Columbia Egyetem orvosa szerint Fawcett betegségének ismeretében e tabukkal kapcsolatban több kérdés kerül majd a nyilvánosság elé, ami lehetőséget ad megvitatásukra. A ritkának számító végbélrákot sokan a meleg férfiak betegségének hiszik, holott valójában a diagnosztizált és az elhunyt pácienseknek is több mint a fele nő. „Farrah Fawcett mintegy arcot kölcsönöz ennek a ráknak a nők körében” – mondta Mona Saraiya, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Hatóságának (CDCP) epidemiológusa, aki a végbélrákot tanulmányozza.

A humán papilloma vírus (HPV) egyes típusai a méhnyakrák mellett a torokrák egyes típusaival, és a végbélrákkal is összefüggésbe hozhatók, ám a kapcsolat nem kizárólagos az eddigi kutatási eredmények szerint. A szexuális úton is átadható HPV elleni oltás védettséget adhat a vírus némely típusaival szemben.


Forrás: MTI
2009. 07. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés