2024. Június 22. szombat
Ha nem elég az életmódváltás -  Alapos kivizsgálás -  IBS és ételintolerancia -  Diéta hatására javultak az IBS tünetek
Sokan hosszú ideje küzdenek gyomor- és bélrendszeri panaszokkal, ám az elvégzett vizsgálatok nem mutatnak eltérést. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit tehetünk ilyen esetben.

Ha nem elég az életmódváltás

A felsorolt hasi panaszok esetén a leggyakoribb tanács, hogy változtassunk az életmódunkon. Alakítsuk át az étkezésünket, együnk és mozogjunk rendszeresen, ügyelve a napi folyadék- és rostbevitelre. Sokan azonban a legnagyobb odafigyelés mellett továbbra is szenvednek a tünetektől, kínosan érzik magukat a munkahelyükön, szabadidejükben kerülik a társaságot a kellemetlen puffadás vagy a váratlan hasmenés miatt.

Puffadás

Alapos kivizsgálás

A puffadás, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, felfúvódás és hányinger nagyon gyakori panasz és sokan valóban hetek vagy hónapok óta szenvednek a tünetektől, mire orvoshoz fordulnak és sikerül meghatározni a kiváltó okot – magyarázza dr. Németh Alíz. Ilyen panaszok esetén fontos a beteg alapos kikérdezése, a kórtörténet feltérképezése, a rendszeresen szedett gyógyszerektől kezdve a napirenden át a családban előforduló betegségekig. Ezt követően elvégezzük az elmondottak alapján indokolt vizsgálatokat.

IBS és ételintolerancia

Az említett gyomor- és bélrendszert érintő tünetek jellemzőek irritábilis bél szindróma (IBS) esetén is, így ennek a lehetőségét is vizsgálni kell. Az ötből egy felnőttet érintő szindróma hullámzó lefolyású krónikus betegség. Kialakulásának pontos okai nem ismertek, szerepe van benne a stressznek, mozgáshiánynak és a táplálkozásnak is.

Erőteljes bélrendszeri panaszokat okozó inger lehet bizonyos élelmiszerek fogyasztása is, ezért, ha a betegnek panaszai vannak, érdemes gondolni az intolerancia lehetőségére is. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy sokak számára okoz gondot például a tejcukor (laktóz intolerancia) vagy a gyümölcscukor (fruktóz intolerancia) lebontása, de a hisztamin intolerancia is okozhat ilyen tüneteket.

Emellett bizonyos élelmiszerekkel szemben is jelentkezhet érzékenység, vagyis ételintolerancia. Az ételintolerancia IgG alapú multiplex intoleranciateszttel vizsgálható. Az eredménytől függően javasolt bizonyos élelmiszerek fogyasztását mellőzni.

Az ételallergia előfordulása 3-10% világszerte, a felnőttek körében. Ezzel szemben az ételintoleranciában érintett felnőttek aránya 20%-ra tehető, ám a valós szám a diagnosztizálatlan betegek miatt vélhetően ennél is magasabb.

Diéta hatására javultak az IBS tünetek

A Journal of International Medical Research folyóiratban korábban közölt kutatás az ételintolerancia szerepét vizsgálta 77 hasmenéssel járó irritábilis bél szindrómában érintett személynél és a kontroll csoportot alkotó 26 fő esetében. Élelmiszer-specifikus IgG antitesteket 39 betegnél és a kontroll csoportból 4 főnél azonosítottak. A problémás élelmiszereket a résztvevők 4 hétig nem fogyasztották. A 4 hetes diétás kezelés után a legtöbb tünetük javult. 12 hetet követően pedig az élelmiszer-kizárásos diéták jelentős javulást eredményeztek a hasi fájdalomban (puffadás mértéke és gyakorisága), a hasmenés gyakoriságában, a haspuffadásban, a széklet alakjában, a kiindulási értékhez képest.

Dr. Németh Alíz hangsúlyozza, hogy gyakori hasi panaszok esetén ne diétázni kezdjünk, hanem forduljunk orvoshoz. A kivizsgálás nélkül kezdett diéta miatt pedig a később elvégzett vizsgálatok sem adnak megbízható eredményt. A háttérben pedig olyan kiváltó ok is állhat, például a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), ami gyógyszeres kezelést igényel. Ha pedig valóban a diéta jelenti a problémánkra a megoldást, akkor a felesleges étrendi megszorítások érdekében is javasolt meghatározni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztanunk.


Forrás: Budai Allergiaközpont
2022. 07. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés