2024. Július 16. kedd
Mi a különbség? -  Étel-intoleranciák
A legtöbb embernek gondjai vannak az étel-intolerancia és az ételallergia megkülönböztetésével, ezért sokan tévesen hiszik azt magukról vagy családtagjaikról, hogy ételallergiások.

Az Egyesült Államokban lévő Élelmiszerallergia Központ felmérései szerint a megkérdezettek 14-17 százaléka meg volt győződve róla, hogy családjában előfordult már ételallergia, annak ellenére, hogy az össznépesség mindössze legfeljebb 8 százaléka szenved tényleges ételallergiától.

Ételallergia ételintolerancia

Mi a különbség?

Az étel-intolerancia és az ételallergia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az ételallergia által kiváltott tünetekért minden esetben az immunrendszer tehető felelőssé, addig az étel-intolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Az ételallergia funkciós változásokat hoz létre a célszervekben az allergén étel fogyasztása esetén.

Ha szervezetünk valamilyen toxint érzékel az elfogyasztott ételben, emésztőrendszerünk jelzi ezt, és különböző tünetek formájában reagál rá. Ez az étel-intolerancia. Ha azonban immunrendszerünk minden esetben rosszul reagál egy bizonyos fajta ételre, akkor ételallergiások vagyunk.

Nagyon fontos, hogy ne diagnosztizáljuk saját magunkat. Az emberek hajlamosak erre, főleg, mert manapság igen divatos betegség az ételallergia. A tüneteket azonban könnyedén összekeverhetjük más allergiákéval, amelyek kezeletlenül szintén sok problémát okozhatnak. Ezért minden esetben kérjük szakember segítségét, ha azt gyanítjuk, allergiások vagyunk valamely ételcsoportra. Ő majd elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és felállítja a diagnózist.

Étel-intoleranciák

A leggyakrabban előforduló, nem immuneredetű étel-intoleranciák:

Laktóz-intolerancia: az ezzel élők szervezetéből hiányzik a laktáz nevű enzim, ami elengedhetetlen a tejcukor (laktóz) emésztéséhez. A betegség leggyakrabban előforduló tünetei a puffadás, a heves gázképződés és a gyomorfájdalom. A tünetmentességhez a tejtermékek teljes elhagyása szükséges.

Veleszületett emésztési zavarok (pl. fenilketonúria): A fenilketonúriás betegek nem fogyaszthatnak olyan ételeket, amelyek fenil-alanin származékokat tartalmaznak. A betegség akár értelmi fogyatékosságot is okozhat, ha nem ismerik fel időben.

Tiramin-túlérzékenység: A tiramin leggyakrabban a penészes sajtokban, a vörösborban és a halkonzervekben fordul elő. Leggyakoribb tünetei a migrénes fejfájás és a kiütések.

Ételszínezékek és tartósítószerek is okozhatnak túlérzékenységet. A tartazin nevű színezék fogyasztása például kiütést és asztmát okozhat az arra érzékenyeknél.

A mikroorganizmusokkal fertőzött ételek hányást és hasmenést okozhatnak.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés