2021. Május 17. hétfő
Nincs is szebb látvány a karácsonyi asztalon a ropogósra sült pulykánál, a szépen dagadó, tejfeles töltött káposztánál, ami után egy finom bejgli teszi teljessé a lakomát.Ki szeretne karácsonykor is arra figyelni, milyen finom falatokat kell elfelejtenie? Az epebetegeknek mindenképpen tanácsos, mert a hagyományos karácsonyi ételek többsége nem éppen a diétás fogások közé tartozik. Mi kerüljön az epebetegeknél az ünnepi asztalra?

Az epe megbetegedései – köztük az epekövesség, epehólyag- és epeút-gyulladás, az epeút-elzáródás – igen kellemetlen tünetekkel járhatnak, teltségérzettel, puffadással, hányingerrel, hányással, lázzal, a legrosszabb azonban közülük az epekövességgel járó epegörcs. Hirtelen fellépő fájdalom jellemzi, ami akár órákig is eltarthat, és súlyos esetben csak kórházi kezeléssel lehetséges csillapítani. A roham ideje alatt és az azt követő néhány napban szigorú koplalásra, diétára van szükség.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mivel az epekövesség nagy eséllyel újul ki, és bár sokszor nem jár tünetekkel, az érintetteknek még tünetmentes időszakban is érdemes mértéket tartani az étkezés terén – sajnos karácsonykor is. Következzen néhány szabály, amit az ünnepi főzés előtt érdemes szem előtt tartani, ha epebeteg van a családban, vagy olyan személy, akinek korábban epeköve volt.

Karácsony epebetegMit szabad és mit nem?

Az epe a zsírok emésztésében játszik szerepet, ezért a különféle epebántalmakban szenvedők számára alapvető követelmény a zsírbevitel csökkentése. Az epekőroham is jellemzően nagy mennyiségű vagy zsíros ételek fogyasztása után jelentkezik. Kerüljük az állati zsírokat – inkább használjunk kevés növényi olajat –, a zsíros vörös húsokat (ide tartozik a liba és a kacsa is), vagy azt tartalmazó húskészítményeket, különösen a füstölt, fűszeres kolbászokat. Zsírban sütés helyett részesítsük előnyben a főzést, párolást, grillezést, valamint a fehér baromfihúst (csirke, pulyka), a vörös húsokból pedig a soványabb részeket (mindegyiket bőr nélkül).

Sok család asztalára kerül hal karácsonykor: ezek közül is válasszunk kevésbé zsírosakat, például tőkehalat, pisztrángot, csukát, lepényhalat, és kerüljük a pontyot, tonhalat.

A tejtermékek közül a tej és a tejszín elhagyandó, ugyanakkor joghurt, kefir, sovány túró és krémsajt fogyasztható.

Az epebetegek étrendjében a szénhidrátok kiemelt helyet foglalnak el, azonban ezeket is gondosan meg kell válogatni. A rizs, krumpli, főtt tészta nyugodtan fogyasztható, a sült krumpli azonban nem javasolt. A kenyérfélék közül előnyösebbek a barnább, teljes kiőrlésű lisztet tartalmazók, a friss fehér kenyér nem mindenkinek tesz jót.

A túl sok cukor fogyasztása kedvezőtlen hatással van a betegekre csakúgy, mint a zsíros édességeké, ezért a karácsonyi desszerteket is érdemes odafigyeléssel készíteni. Jobban tolerálhatóak a könnyű kekszek, kevert tészták, rétesek, felfújtak és pudingok, valamint a kompótok, lekvárok; nem javasoltak viszont a nehéz, zsíros krémek és tészták, valamint marcipán és csokoládé.

Az italok közül az alkohol és a szénsavas víz és üdítők fogyasztása kerülendő.

Gyümölcsök közül az alma, a körte, a citrusgélék, a bogyós gyümölcsök és a banán javasoltak, kerülendő viszont a nyers sárgabarack, cseresznye, szilva, őszibarack. A zöldségek közül a hagyma (csak főzve), a répa, a gomba, a zsenge zöldbab és zöldborsó (utóbbit télen mirelit formában is megtalálhatjuk a boltokban), a zeller és a tök jó választás, a hüvelyesek, kel- és káposztafélék azonban az ellenjavalltak közé tartoznak.

És végül egy tanács a rokonoknak: ne vegyék rossz néven, ha szerettük az epéjére hivatkozva utasít vissza valamilyen finomságot, ugyanakkor ne hagyják őket, hogy a számukra veszélyes ételekből fogyasszanak, és próbáljanak rájuk szabottan főzni, a kiújuló tünetek ugyanis az egész ünnepet tönkretehetik.

Itt egy finom recept, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, és az epének sem árt: illatos omlós pulykaszelet



Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés