2024. Július 18. csütörtök
Az elkészítés módja a megoldás egyik kulcsa! -  6 tipp a dietetikustól!
Az ünnepi időszak nehezebb étkezéseire úgy készülhetünk fel hatékonyan, ha bevezetünk néhány változtatást az étrendünkbe, Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusának javaslatai alapján.

Az elkészítés módja a megoldás egyik kulcsa!

Nem kell lemondani a hagyományos karácsonyi ételekről, csak válasszunk egészségesebb alapanyagokat, főzési formákat! A vörös húsok helyett kerüljön több zsírszegény, fehér hús a tányérra és a karácsony jellegzetes ételével, a hallal sem szükséges megvárni a gyertyagyújtást. A tengeri halak omega-3 zsírsav tartalma ráadásul a szív- és érrendszerre is pozitívan hat. A húsok, halak szokásos paníros rántása rengeteg olajat szív fel, így jelentősen növeli az energiatartalmat.

A natúr húsok hirtelen kisütve és krumpli, rizs helyett párolt zöldségekkel, alternatív gabonafélékkel, pl. kölessel, hajdinával tálalva ízletes és egészséges alternatívát jelenthetnek. Ha ragaszkodunk a burgonyához, főzzük meg héjában, majd megpucolva, szeletelve tegyük tepsibe, ízlés szerint bőven fűszerezzük és pár csepp olajjal lelocsolva süssük pirosra. A salátákhoz, habaráshoz tejföl helyett érdemes kefírt vagy sovány joghurtot használunk, így szintén „csalhatunk” egy keveset a kalóriákkal. A bolti, általában cukrozott salátaönteteket hanyagoljuk!

Ünnepi étkezés dietetikus

6 tipp a dietetikustól!

•1. Tervezzük meg előre a menüt! Legyen szempont a minél kevesebb cukor és zsíros hús beiktatása az étrendbe. Ha pontosan tudjuk, hogy mire van szükségünk, már a bevásárlásnál is könnyebb ellenállhatunk a sok finomság csábításának.

•2. Annyit főzzünk, amennyi biztonsággal elfogy, így elkerülhető, hogy bekebelezzük a maradékokat. A szűkebb család fogyasztása biztonsággal megbecsülhető, a nagyobb vendégjárásnál pedig készíthetünk kis csomagokat a megmaradt húsokból, süteményekből, így a vendég sem távozik üres kézzel.

•3. A desszert kérdésében hozzunk kompromisszumot: mivel a bejgli gyakorlatilag kötelező, csak annyit süssünk vagy vegyünk belőle, amennyi nem szárad meg, és elkészítéséhez használjunk kevesebb cukrot! Emellett viszont készítsünk könnyű joghurtos, túrós pohárkrémeket is, friss gyümölcsökkel, olajos magvakkal. Édesítésre cukor, méz helyett válasszunk energiamentes eritritet vagy steviát!

•4. Ha lassan eszünk és mindig hagyunk néhány falatot a tányérunkon, nem csak kevesebbtől jóllakunk, de kivédhetjük a magyaros vendéglátás legveszélyesebb jellemzőjét, a traktálást. A „szedhetek még?” kérdésre könnyű szívvel válaszolhatjuk: „köszönöm, még ezt sem ettem meg.”

•5. Gyakran kortyoljunk – főleg vizet! Ha étkezés előtt fél órával megiszunk egy nagy pohár vizet, kevésbé leszünk éhesek, hiszen telítettnek érezzük magunkat. A kortyolással benne maradhatunk a beszélgetésben is. Ha alkoholok közül kell választani, a száraz borokra és pezsgőkre szavazzunk!

•6. Figyeljünk a testünk jelzéséire, így megóvhatjuk magunkat a túlevéstől! Fontos tudatosítanunk magunkban, ha már jóllaktunk (ennek jelzésére az agynak legalább 20 percre van szüksége), illetve, hogy éhesek vagyunk-e egyáltalán. A cél a mennyiség helyett a minőség!

+1 tipp

Figyelmükbe ajánljuk a Rowachol lágy kapszulát, amely kúraszerű használatával elejét vehetjük az emésztési panaszoknak. A növényi eredetű hatóanyagokat tartalmazó kapszulát nehéz étel fogyasztása előtt fél órával kell bevenni. Ha ezt elmulasztanánk, akkor a Rowachol cseppek hoznak hatékony és gyors enyhülést a kellemetlen puffadásra, görcsös fájdalomra.

Megnézem a Rowachol lágy kapszulát és cseppeket>>

A Több mint 60 éve forgalomban lévő cseppeket 80 országban használják, hatásuk tudományosan alátámasztott.

A Rowachol gyógyszerekben a gyógyászati hagyomány és a legmodernebb gyógyszer-technológia találkozik. A gyógyszerekben csak a legtisztább hatóanyagok vannak pontosan kimért erősségben. Nem tartalmaznak felesleges, ismeretlen növényi ballasztanyagot.

Kiváló tisztaságú illóolajokból kivont hatóanyagai görcsoldó hatásukat gyorsan fejtik ki.

 

Vény nélkül, gyógyszertárakban kapható gyógyszer! 

 

Szponzorát tartalom

 


Forrás: Életmód Orvosi Központ

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés