2021. Június 21. hétfő
Egyre több országban ölt népbetegséghez hasonló mértéket az elhízás a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint, amely egyszersmind figyelmeztet arra, hogy a túlsúlyosság a jövőben még inkább elterjedhet.

A szervezet által közzétett jelentésből kiderül, hogy a harmincnégy tagállamban majdnem minden második ember túlsúlyos, azaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása alapján testtömegindexe (BMI) 25-30 közötti. A számok aggasztók, Németországban például a férfiak 60, míg a nők 45 százaléka cipel magán plusz kilókat. Minden hatodik német betegesen kövér, vagyis BMI-je 30 feletti.

elhízás, népbetegség

Ennél is rosszabb eredményeket tudhat magáénak Nagy-Britannia, Spanyolország és Görögország. Leginkább az Egyesült Államokban és Mexikóban lesújtó a helyzet, ahol minden három emberből kettő túlsúlyos. Sokkal jobb a helyzet viszont Japánban és Koreában, itt a lakosság mindössze 3-4 százaléka elhízott.

Viszonylag új probléma

1980 előtt az elhízás és a túlsúly problémája alig volt ismert, a betegesen kövér emberek társadalomban mért aránya jócskán 10 százalék alatt volt – mutattak rá az OECD szakemberei, akik a rossz irányú változásért a megváltozott életmódot teszik felelőssé. Túl sok zsír, túl sok édesség, túl sok stressz, mindehhez pedig kevés mozgás – hangzik a cukorbetegséghez, a szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint a rákhoz vezető egészségtelen recept, ami miatt a súlyosan elhízott emberek nyolc-tíz évvel korábban halnak meg.

Különösen lesújtónak találták a szakemberek, hogy a probléma a fiatalokat is érinti: az OECD-országokban minden harmadik gyerek túlsúlyos.

A szervezet szerint az elhízott emberek száma nemhogy csökkenne, de még inkább növekedni fog egyes országokban: a következő évtizedben egy százalékkal nőhet a súlygondokkal küzdők száma.


Forrás: MTI
2010. 09. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés