2024. Július 21. vasárnap

Felfedték az elhízás valódi okát

elhízás, kalóriabevitel, mozgáshiány
1 . oldal
Lezárult egy évtizedes vita: korunk elhízásjárványának fő okozója nem a kevés fizikai munka és a mozgáshiány, sokkal inkább a túlzott kalóriabevitel. A kérdést számos oldaláról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államokban a lakosság súlynövekedésért szinte teljes mértékben a többletkalória okolható.

Világunkban jelenleg csaknem egymilliárd ember éhezik, és minden ötödik másodpercben meghal egy gyerek a rossz táplálkozás okozta betegségek következtében, ugyanakkor 1,6 milliárd túlsúlyos nő és férfi él a jómódú országokban és 400 millió ember ténylegesen kövér.

elhízás, kalóriabevitel, mozgáshiány

Ennek okát eddig két tényezőben látták: egyrészt a súlytöbbletet a mozgáshiányos életmóddal, másrészt a felesleges kalóriák elfogyasztásával magyarázták.

Boyd Swinburn, a WHO elhízás megelőzésével foglalkozó központjának vezetője és kutatócsoportja 1399, egészséges felnőttet és 953 gyereket vizsgált az Egyesült Államokban, megmérve, hogy mindennapi életükhöz – a gyerekek esetén a növekedést is beleszámítva – naponta hány kalóriára van szükségük.

A mezőgazdasági termelés és az esetleges élelmiszerbehozatal adataiból kiszámolták, hogy az amerikaiak 1970-től kezdve átlag hány kalóriát fogyasztottak el, majd ezt összehasonlították azzal a súlytöbblettel, amennyivel az átlagos állampolgárok kövéredtek.

A felnőttek a számítások szerint a mind nagyobb kalóriabevitel miatt 10,8 kilóval lettek volna súlyosabbak, de az átlagsúly csak 8,6 kilóval növekedett. A kutatók ezt úgy értékelték, hogy a súlynövekedés döntően a többletkalória következménye, de szerencsére az utolsó harminc évben az amerikaiak többet is mozogtak, ezért nem híztak olyan mértékben, mint az a kalóriatöbblet alapján várható volt.

A gyerekek ugyancsak híztak, de éppen annyival, amennyit a mind nagyobb kalóriafogyasztás magyarázott. A kutatók szerint a több mozgás nagyon ajánlott, de a lényegesen visszafogottabb táplálkozás létfontosságú volna.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés