2024. Július 17. szerda
Egy 26 éves kínai férfinál ritka szemprobléma, úgynevezett retinaleválás állt elő, miután több napon keresztül szinte szünet nélkül használt egy mobiltelefonos csevegőalkalmazást. A retinaleválás megfelelő orvosi kezelés hiányában vaksághoz is vezethet.

Az általában 50 és 75 év közöttieknél bekövetkező gond egyre gyakrabban fordul elő a fiatalok körében is, amiért a szakértők az elterjedtebbé váló telefonhasználatot teszik felelőssé. A kínai fiatalember a barátnőjével váltott szöveges üzeneteket hosszú órákon keresztül – sötétben is –, mielőtt retinaleválással kórházba került volna, ahol azonnal megműtötték. A retina olyan fényérzékeny része a szemnek, amely a látóidegen keresztül jelez az agynak. A férfi egyszer csak villanásokat kezdett látni a látóterének szélén, ami a retinaleválás jellegzetes tünete. A baj akkor történik meg, amikor a hártyaszerű rész elkezd leválni a vérerekről, amelyek oxigénnel és más anyagokkal táplálják.

Yu Bin szemorvos szakértő elmondta a Want China Times című lap megkeresésére, hogy szélsőséges esetről van szó, ám tényleg bekövetkezhet retinaleválás a túlzott telefonhasználattól. A doktorok egyetértenek abban, hogy a digitális kijelzők bámulása nagyon megerőltetheti a látószervet. „A szemünk háromdimenziós érzékelésre való, ezért nagyon erősen próbálunk fókuszálni a kétdimenziós képekre, hogy a valósághoz hasonlóan lássuk őket” – tette hozzá Bin. David Allamby, a Focus Clinics vállalat alapítója megjegyezte a hír kapcsán, hogy az okostelefonok 1997-es megjelenése óta 35 százalékkal növekedett a rövidlátók száma, s a következő években várhatóan ez 50 százalékra emelkedik.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés