2021. Június 25. péntek
A szél és az eső nem befolyásolja a derékfájdalmat – derül ki egy friss kutatásból, amelynek eredményei ellentmondanak a közismert feltételezésnek.

Ausztrál kutatók csaknem ezer embert kísértek figyelemmel, akik elsődleges orvosi ellátásban vettek részt a sydney-i klinikákon. A szakértők megvizsgálták, milyen időjárási körülmények uralkodtak az orvoshoz fordulás idején, valamint egy héttel és egy hónappal előtte. Az Arthritis Care & Research című szakfolyóirat július 10-i számában megjelent tanulmány nem talált összefüggést a derékfájás, a hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, a szélirány és a csapadékmennyiség között. A gyorsabb széllökések kis mértékben növelték a derékfájás előfordulását, ám nem „klinikailag releváns” arányban. „Sok páciens él abban a hitben, hogy az időjárás befolyásolja a tüneteit. Ennek ellenére kevés olyan kutatás született eddig, amely alá kívánta támasztani az időjárás és a fájdalom kapcsolatát” – magyarázta Dr. Daniel Steffens, a Sydney Egyetem munkatársa. „Eredményeink megcáfolják azt a közismert hiedelmet, miszerint bizonyos gyakori időjárási tényezők hozzájárulnak a derékfájáshoz” – összegezte a szakértő.

Korábbi vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a hideg vagy párás levegő, valamint az időjárás-változás súlyosbítja a krónikus fájdalmat. A mostani eredmények birtokában azonban Dr. Steffens szerint újabb kutatásokra van szükség, hogy világosabbá váljon az időjárás szerepe az olyan problémákban, mint a fibromyalgia, a reumatoid arthritis vagy a porckopás. A kutatók megjegyezték, hogy életének valamely szakaszában mindenkit kínoz derékfájás. Hozzátették, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a Föld népességének egyharmadát kínozza rendszeresen ez a panasz.


Forrás: Medipress
2014. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés