2024. Július 18. csütörtök
Minden második ember időjárás-érzékeny -  Orvosmeteorológiai jelentések
Sokan a szatellitképek áttekintése nélkül is biztosan tudni vélik, hogy reggel vinni kell az esernyőt, vagy jön a kánikula. Tagjaikban érzik az időjárás változását, migrénjüket és szemük, egy-egy régi hegük viszketését az időjárási frontok jöttének-mentének tulajdonítják. Tény, hogy az aktuális időjárás és annak változása hatással vannak betegre, egészségesre, gyerekre és felnőttre is.

Az időjárás változásaira érzékenyek gyakran fejfájásra, levertségre, ingerlékenységre, fáradtságra, szívdobogásra, alvási zavarokra, ízületi fájdalmakra panaszkodnak és konzultáció céljából orvosukat is felkeresik. Vajon túlérzékenységről van szó, és a tüneteket tévesen tulajdonítják az időjárásnak?

Frontfejfájás

Angela Schuh német orvos-klimatológus szerint valóban az időjárási változásokra reagál szervezetünk, a szimptómák valódiak és tényleg megkeserítik elszenvedőjük életét, nem affektálásról van szó. Schuh doktornő, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem Egészség- és Rehabilitációtudományi Intézetének professzora, Bioklíma – az időjárás hatása az ember egészségére című könyvében azt írja: mindig aktuális azzal foglalkozni, miként hat az időjárás az ember egészségére, hiszen az időjárás állandóan hat az emberekre és más élőlényekre egyaránt, jóllehet elsősorban a szélsőséges időjárási viszonyok viselnek meg bennünket. Olykor viszont éppen a klíma nyújthat terápiát.

Minden második ember időjárás-érzékeny

Felmérések szerint minden második ember érzékenyen reagál az időjárási hatásokra. Köztudottan a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, reumások, asztmások és migrénnel küzdők állapota hidegfront, illetve tartós kánikula, vagy hosszan elhúzódó hideg időszak esetén bizonyítottan romlik. Az orvos-klimatológus a következő példával magyarázza a jelenséget: a hideg hatására csökken a vérnyomás, lassul a szívműködés, megváltozik a vérzsírszint, így aki már átesett szívinfarktuson, annak hidegfront, illetve a tartós hideg fokozott kockázatot jelent. Elmondható, hogy a lakosság zöme a melegfrontra érzékeny.

A mozgásszervi panaszok 60–90%-ának, a migrén, fejfájás 50-60%-ának időjárás-érzékenység az okozója.

Orvosmeteorológiai jelentések

Ha már biztosak vagyunk abban, hogy frontérzékenyek vagyunk, keressük fel orvosunkat! Gyakran az alapbetegség kezelését követően – magas vagy alacsony vérnyomás, mozgás- vagy emésztőszervi betegség – a frontérzékenység tünetei enyhülhetnek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.

Krónikus betegek nagy érdeklődéssel olvassák az orvosmeteorológiai jelentéseket, latolgatják betegségük rosszabbodásának, javulásának esélyeit, készülni szeretnének a változásra. A szakértő nem preferálja a szolgáltatást: túl általánosnak tartja, úgy gondolja, hogy az orvosmeteorológiai előrejelzés csak statisztikai adatokra támaszkodik és nehezen vonatkoztatható az egyénre. Okosabb, ha az alapbetegséggel rendelkezők saját megfigyeléseikre támaszkodva beszélik meg orvosukkal a teendőket.

Thomas Mann Varázshegyéből is és egyéb irodalmi élményeinkből is tudjuk, hogy asztmások, tüdőbetegek számára évszázadokig nem létezett más gyógymód, mint a „levegőváltozás”. A beteg hónapokra más vidékre, tengerpartra, hegyi szanatóriumba költözött és pihent. A régi időkben valójában klímaterápiát folytattak, ami természetes gyógymódként ma is használatos.


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés