2024. Július 22. hétfő
A sütési folyamaton keresztülment feldolgozott élelmiszerek transzzsírokat tartalmaznak, amelyek megnehezítik a kiegyensúlyozott hangulat fenntartását – derül ki egy friss kutatásból.

Egy stresszes nap után sokaknak megnyugvást jelent némi édesség. Szakértők szerint azonban a keksz és a sütemény – a többi sütési folyamaton keresztülment és feldolgozott élelmiszerrel egyetemben – tönkreteheti a hangulatunkat. Amerikai szakemberek rámutattak, hogy a transzzsírok megváltoztatják az érzelmeink szabályozását. Az 5 000 fő bevonásával készült vizsgálat alapján világossá vált, hogy akik több transzzsírt visznek be a szervezetükbe, azokban kevésbé tudatosul az érzelmeik természete, illetve nehezebben kontrollálják őket. Ráadásul mások érzelmeit is nehezebben „olvassák ki” – jelent meg a Yahoo Health hasábjain. A transzzsír-fogyasztás csökkentésével azonban javult a résztvevők hangulata is.

A tanulmány szerzője, a San Diego Állami Egyetemen dolgozó Megan Holt elmondta, hogy a transzzsírok és a mentális egészségi állapot összefüggéseire volt kíváncsi, hiszen ebben a témában eddig kevés kutatás született. A dietetikus reménykedik benne, hogy az eredmények hozzájárulnak az étrend és az érzelmek kapcsolatának megértéséhez. „Figyelembe kell vennünk, hogy a rossz táplálkozás a pszichénkre is negatív hatással van. A transzzsírok elkerülést jó kezdet ennek a helyreállítására” – fogalmazott Holt. A transzzsírok természetes formában is előfordulnak bizonyos állati eredetű élelmiszerekben, például a húsban és a tejtermékekben. Hátrányos hatást azonban a hidrogenizáción keresztülment ételeknél lehet megállapítani. A hidrogenizált zsírok elsősorban a készen kapható sült falatokban találhatóak meg. Korábbi eredményekből már kiderült, hogy a sok transzzsírt fogyasztó emberek agresszívabbak.


2015. 06. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés