2021. Június 25. péntek
A Cambridge-i Egyetem munkatársai inkább egy újszerű őssejtes megközelítésben látják a probléma megoldását.

Akár egy injekciós kezelés is képes lehet a csont regenerációjára. Már öt brit kórházban tesztelik a forradalmi módszert, mely a csípőcsont véráramlási zavarából adódó szövetelhalását (avaszkuláris nekrózis) hivatott gyógyítani. Jelenleg a betegek évekig kénytelenek elviselni a csontkárosodás miatti fájdalmat, de az új eljárás alapvetően javíthatja az életminőséget.

Az avaszkuláris csontnekrózis háttere ismeretlen, azonban hajlamosít rá a sérülés, a reuma, illetve egyes kezelések (szteroid, kemoterápia, sugárterápia) mellékhatásaként is megjelenhet. Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban évente mintegy 150 ezer csípőprotézis-beültetésre kerül sor. A Preob nevű, őssejtes eljárás szer azonban szükségtelenné tehetné a beavatkozást: a módszer során csontvelőből izolálják azokat az elemeket, melyek speciális kezelést követően szinte minden irányban el tudnak köteleződni, így képesek lehetnek a csontszövet bármely elemének pótlására.

A folyamatban lévő klinikai vizsgálat 2017 végén fog lezárulni, akkor derül ki, hogy a módszer beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.


Forrás: Medipress
2015. 02. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés