2024. Július 18. csütörtök
Szemorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a Halloween alkalmából mindig nagy népszerűségnek örvendő különféle kontaktlencsék viselésével emberek ezrei kockáztatják azt, hogy esetleg egy életre megvakulnak.

A neten és a jelmezboltokban is kapható lencsék gennyesedést, szaruhártya-szakadást, fertőzést vagy akár tartós látásromlást is okozhatnak, ezért a szakemberek szerint csak orvosi recept révén lenne szabad hozzáférni ezekhez. Jelenleg viszont az a helyzet, hogy bárki – aki korábban még sosem viselt kontaktlencsét – vehet magának ilyet anélkül, hogy megtanítanák neki, hogyan kell helyesen felhelyezni és kivenni, illetve milyen higiéniai szabályokat kell betartani. Pedig a kontaktlencséket csakis szemész javaslatára lenne szabad viselni, aki pontosan beméri mindkét szem esetében, hogy milyen lencsére van szükség, és azt is ellenőrzi, miként reagál az illető szeme a lencsére.

Amint azt dr. David Allamby, londoni szemsebész kifejtette, a szem nagyon érzékeny terület, ezért bármit belerakni, amit nem hivatásos szemész javasolt, nagy veszéllyel járhat. A színes és mintás kontaktlencsékre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a receptre felírt dioptriás lencsékre, ezért megdöbbentő, hogy előbbiekhez bárki percek alatt hozzájuthat akár az interneten keresztül, akár a sarki partikellék-boltban. A veszélyt tovább fokozza, hogy a bulik után, ahol általában az ilyen kontaktlencséket viselik, sokan abban is alszanak, így az ártó hatása még tovább tart. A szakember szerint semmilyen jó buli nem ér annyit, hogy látásunkat kockáztassuk, ezért mindenkit óva int attól, hogy ilyen lencséket viseljen.


Forrás: Medipress
2014. 11. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés