2024. Július 18. csütörtök
A többnyire ránctalanításra használt izombénító hatóanyag, a Botox kutatások szerint segíthet egy ritka szembetegség kezelésében.

A Baylor Orvosi Egyetem kutatói 33 filamentáris (rostos) szaruhártya-gyulladásban szenvedő beteget vizsgáltak. A betegség legjellemzőbb tünete a szem felszínén elhalt sejtekből álló, rostszerű felhalmozódás, ami állandó idegentestérzésként jelentkezik a szemben. A betegeket két éven át kezelték Botulinum toxinnal, vagyis Botoxszal, ami 29 páciens (88 százalék) esetében jelentős javulást eredményezett.

Botox, szaruhártya-gyulladás

A betegek korábban más kezelési módszereket is kipróbáltak, de se a műtéti eljárás se a gyógyszeres kezelés nem vezetett eredményre. Bár a szemhéj izmaiba injekciózott Botox alkalmazása során semmiféle káros mellékhatás nem jelentkezett, a kezelésnek mégis van egy hátulütője: a kívánt eredmény eléréséhez legalább négy, de inkább több injekció szükséges. A kutatás ideje alatt a szakértők 6-12 hetente ellenőrizték a betegek állapotát és szükség esetén plusz injekciókat is adtak.

Bár a filamentáris szaruhártya-gyulladás ismeretlen eredetű megbetegedés, általában a száraz szem néven ismert kórkép kísérőbetegsége. Leggyakrabban nők és idősek körében fordul elő. Mivel az elhalt sejtek a szem felszínéhez tapadnak, a pislogás csak tovább súlyosbítja a betegek állapotát, fájdalmat, krónikus gyulladást és a szemsérülést kiváltva. „A betegek ördögi körforgásba kerülnek, hiszen minél többet pislognak, annál jobban rontanak saját állapotukon” – írják a kutatók az Archives of Ophthamology című szaklapban megjelent tanulmányukban. A Botox csökkenti a szemhéjak szemre gyakorolt nyomását és a pislogás gyakoriságát, így segíthet megtörni az ördögi kört.


Forrás: Medipress
2012. 04. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés