2021. Május 17. hétfő
Egy amerikai tanulmány megcáfolni látszik azt az általános véleményt, hogy a gyerekek boldogabbá teszik a házasságot. Az eredmények alapján minél több gyereke van egy fiatal párnak, annál elégedetlenebbek az életükkel. Harminc felett azonban már valóban öröm a kicsik jelenléte.

A Pennsylvaniai Egyetem két munkatársa, Mykko Myrskyla és Rachel Margolis által vezetett kutatás szerint a harminc év alatti párok az első és minden további gyermek érkezésével egyre kevésbé lesznek boldogok, míg 30 és 39 év között a legfeljebb három gyermeket nevelők ugyanolyan elégedettek az életükkel, mint akiknek egy gyermekük sincs. Negyven év felett már a családosok tűnnek boldogabbnak, feltéve, hogy megálltak három gyereknél, az ötvenes éveikben pedig már utódaik számától függetlenül elégedettebbek, mint gyermektelen társaik.

boldogság, gyermektelen, gyerekek

Ez az első olyan tanulmány, amely egyértelműen ellentmond annak a közkeletű szemléletnek, hogy a gyereknevelés szükségképpen boldogságot hoz, noha már korábbi kutatások is úgy találták, hogy vagy nincs, vagy negatív kapcsolat van a szülőség és a kiegyensúlyozottság között.

 „Úgy tűnik, az életkorhoz köthető megelégedettség független a nemtől, a jövedelemtől, a családi állapottól, sőt a gyerekek számától is. Egyedül az határozza meg, hogy az illető a szülői lét mely lépcsőfokán áll” – mondja Myrskyla.

Az első években a kevés alvás, a kicsiért való folyamatos aggódás és az anyagi nehézségek könnyen beárnyékolják az időszak szépségeit is. Ahogy azonban a szülők öregszenek, úgy lesznek egyre nagyobban és önállóbbak az utódok, így csökken rajtuk a nyomás. Az anyagi és érzelmi befektetés pedig negyven és hatvan éves kor között kezd megtérülni.

Említésre méltó, hogy főleg a volt szocialista országok középkorúira és időseire igaz, hogy az utódok számával egyenes arányban nő a boldogságuk. Ennek az oka valószínűleg az, hogy ezekben a társadalmakban kevésbé fejlett a jóléti rendszer, így ahogy telnek az évek, a szülők anyagilag is egyre jobban rá vannak utalva a gyermekeikre – derült ki a Population and Development Review című folyóiratban megjelent tanulmányból.


Forrás: Medipress
2011. 03. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés